Sentința în dosarul „Colectiv”, amânată pentru 16 decembrie/ Supraviețuitor: Nu sunt surprinsă de faptul că s-a amânat, era de așteptat
Judecătorii Tribunalului București au amânat sentința în dosarul „Colectiv” pentru 16 decembrie 2019. La ultimele termene din proces, procurorii au cerut pedepse dure, de până la 14 ani de închisoare. Decizia nu va fi definitivă.
Contactați de jurnaliștii mainnews.ro, răniții incendiului din clubului Colectiv au declarat că se așteptau la o asemenea decizie din partea judecătorului, fiindcă este un dosar cu „o cantitate enormă de informație”, însă au încredere că se va face dreptate, fiindcă „acest judecător, nu a încercat să tărăgăneze, cum a făcut primul judecător”.
„Este un dosar destul de complex cu o cantitate enormă de informație, probabil nu au terminat de redactat decizia, mai au de consultat o parte din materiale. Se întâmplă lucrul ăsta din câte înțeleg, nu este ceva ieșit din comun să aibă o amânare. Oricum, decizia va trebui luată până la sfârșitul lunii decembrie pentru că apoi expiră mandatul judecătorului pe acest dosar, care a fost eliberat de la Tribunalul din Ploiești special pentru dosarul „Colectiv” . Dosarul „Colectiv 2” este în locul la Parchet și privește întreg sistemul medical și felul în care s-a intervenit în urma tragediei. Trebuie neapărat să dea sentința pentru că altfel își încheie mandatul și trebuie reluat, așa cum s-a întâmplat și în alte dosare grele, dar la cât de hotărât este judecătorul să ducă procesul până la capăt, am văzut că a avut un ritm corect pentru un proces de calibrul asta”, a declarat Mihai Grecea mainnews.ro
Supraviețuitoarea tragediei din 2015, Adina Apostol, a declarat că nu este surprinsă de faptul că s-a amânat sentința, fiindcă nu se putea lua o decizie corectă și clară de la o săptămână la alta.
„ Era de așteptat este o decizie care nu se ia de pe o zi pe alta, cumva nu sunt surprinsă de faptul că s-a amânat. Fiind un proces atât de mare și cu atâtea victime și atâția decedați, nu se putea lua o decizie corectă și clară, de la o săptămână la alta, pentru că ultimul s-a petrecut săptămâna trecută și acum iar. Merg prea rapid, îi trebuie mai mult timp judecătorului ca să verifice tot”, a spus aceasta.
Tatăl lui Alex Hogea, un tânăr de numai 18 ani care și-a pierdut viața în clubul Colectiv, a declarat pentru mainnews.ro că speră ca pe 16 decembrie să se facă dreptate, spunând că actualul judecător nu „a încercat să tărăgăneze procesul, cum a făcut primul judecător”.
„ Cumva mă așteptam, fiind volumul atât de mare și atât de complex acest dosar, mă așteptam să existe o amânare. Speranța noastră este ca 16 decembrie, într-adevăr să se dea un verdict. Am speranță că pe 16, când au dat următorul termen, având în vedere comportamentul domnului judecător, faptul că nu a încercat să tărăgăneze cum a făcut primul judecător în acest dosar, că va da un verdict”, a spus Narcis Hogea.
Știre inițială
Acum patru ani, o lună și nouă zile, pentru 64 de oameni care au fost în #Colectiv, timpul s-a oprit. Brusc, nedrept. Pe unii i-a omorât focul, pe unii i-au răpus bacteriile din spitale. Sau, mai scurt, pe unii i-a omorât statul. Al 65-lea și-a pus capăt zilelor. Zeci au rămas mutilați pe viață. Sute de mame, tați, frați, surori, prieteni suferă. Tuturor, justiția românească trebuia să le facă, atât cât se mai putea, dreptate. În tot acest timp, n-a reușit. Abia acum a venit momentul primei decizii. După patru ani, pentru #Colectiv n-a plătit nimeni.
O sentință, o speranță
Dincolo de aspectul juridic, verdictul din procesul Colectiv este întruchiparea speranței pe care supraviețuitorii, rudele celor morți, societatea în general, încă o au. Speranța că se va face, pe cât posibil, dreptate.
La capătul unui proces care a durat trei ani și jumătate, procurorii au cerut pedepse dure. Câte 12 ani pentru patronii clubului, până la 14 pentru pompieri și pentru fostul primar Piedone, 14 pentru administratorul firmei de artificii, 12 pentru pirotehniști.
Toți cei 13 inculpați s-au declarat nevinovați.
,,Nu am greșit cu nimic. Dacă în seara aceea în club erau și copiii mei la fel v-aș fi spus, că nu am greșit”, a spus Piedone în ultimul cuvânt luat în fața instanței.
În proces au fost cerute daune record, de sute de milioane de euro. Instanța a decis, însă, ca statul să nu participe la plata despăgubirilor, dacă ele vor fi acordate, la final.
Început cu amânări
Judecata a început cu mare dificultate, după luni de amânări. Deși, în ultimul an, procesul a înaintat și au fost acordate termene săptămânale, s-au făcut patru ani fără ca instanța să fi dat măcar acest prim verdict.
Mărturii cutremurătoare au fost făcute, în sala de judecată de la Tribunalul București, de victime și de rudele celor decedați.
„Am avut coșmaruri, nu am rămas cu sechele psihice, m-am îngrășat într-o perioadă foarte mult. Nu respiram bine după externare și a trebuit să cumpăr din banii mei aparat de ionizare, la fel mănuși și creme”, a povestit unul dintre supraviețuitori.
,,Lumea m-a perceput altfel, că mă vedeau cu mănuși. Erau mai reticenți, mai rezervați, eu imi pierdusem increderea in mine. Familia m-a ajutat foarte mult. Am platit din banii mei masajele pentru mobilitatea mainilor, creme, materiale de compresie, plasturi, pansamente”, a povestit, de asemenea, una dintre supraviețuitoare.
„Era singurul copil. (…) Eram și mamă și prietenă pentru ea. (…) Dupa moartea ei, nimic nu mai este la fel. (…) Am dureri foarte mari de cap, apar, dispar”, a declarat, în lacrimi, mama unei tinere care a decedat.
În dosar sunt judecați cei trei patroni ai clubului Colectiv (Alin Anastasescu, Paul Gancea și Costin Mincu), reprezentanții firmei de artificii SC Golden Ideas Fireworks Artists SRL (Daniela Niță și Cristian Niță) și pirotehniștii (Viorel Zaharia și Marian Moise). Persoanele juridice SC Colectiv Club SRL și SC Golden Ideas Fireworks Artists SRL au fost, de asemenea, trimise în judecată. Totodată, sunt judecați fostul primar al sectorului 4 Cristian Popescu-Piedone, trei angajați ai primăriei (Aurelia Iofciu, Larisa Luminita Ganea, Ramona Sandra Motoc) și pompierii Antonina Radu și George Petrica Matei.
În paralel, continuă anchetele. Procurorii încă investighează cum au fost tratați răniții în spitale și cum s-a intervenit, la club, în primele minute de după tragedie.
Inquam photos/ Florin Cornel
Comentarii
… [Trackback]
[…] Find More Information here to that Topic: mainnews.ro/sentinta-in-dosarul-colectiv-amanata-pentru-16-decembrie/ […]
… [Trackback]
[…] Read More here to that Topic: mainnews.ro/sentinta-in-dosarul-colectiv-amanata-pentru-16-decembrie/ […]
… [Trackback]
[…] Read More to that Topic: mainnews.ro/sentinta-in-dosarul-colectiv-amanata-pentru-16-decembrie/ […]