Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Senatul a aprobat proiectul pentru aplicarea cotei reduse de TVA și locuințelor mai scumpe. Expert fiscal: Vor sa genereze o noua procedura de infringement impotriva țării noastre?

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 12 octombrie 2021

Senatul, în calitate de primă cameră sesizată, a aprobat luni, 11 octombrie, un proiect de lege prin care cota de 5% a taxei pe valoarea adăugată se va aplica parțial și locuințelor mai scumpe de 450.000 lei. 

Potrivit prevederilor actuale ale Codului Fiscal, TVA de 5% se aplică doar în cazul locuințelor cu o valoare mai mică de 450.000 lei, pentru celelalte cota fiind cea standard de 19%.

Conform proiectului inițiat de deputatul USR Cristina Prună şi un grup de parlamentari USR, PNL, UDMR, PSD, Minorităţi Naţionale, TVA de 5% ar urma să se aplice pentru plafonul de 450.000 lei, pentru restul sumei cota fiind de 19%.

De pildă, pentru o locuință al cărui preț este de 1 milion lei, se va aplica cota de 5% pentru plafonul de 450.000 lei, și 19% pentru restul de 550.000 lei, valoarea finală a TVA fiind de 127.000 lei.

Avertismentul lui Gabriel Biriș

În opinia consultantului fiscal Gabriel Biriș, România riscă să fie vizată de o nouă procedură de infringement dacă va aplica o astfel de lege, în condițiile în care acquis-ul comunitar în domeniul TVA interzice aplicarea unor cote progresive.

„De mult nu am mai văzut o astfel de tâmpenie în legislația fiscală: cote progresive la TVA… Oare inițiatorii si senatorii care au votat-o nu știu ca Directiva TVA nu permite cote progresive la TVA?Vor sa degenereze o noua procedura de infringement împotriva țării noastre? Directiva permite cote reduse sau chiar super-reduse (5%), așa cum de altfel avem și noi la apartamente până în 140.000 euro”, a scris Gabriel Biriș, pe pagina personală de Facebook.

Proiectul este criticat și de Guvern

În punctul de vedere transmis Senatului, reprezentanții Guvernului arată că proiectul încalcă prevederile Directivei 2006/112/CE, în sensul că „statele membre aplică cota standard sau cote reduse de TVA, stabilite de fiecare stat membru, în conformitate cu dispoziţiile directivei, ca
procent din baza de impozitare”.

In ceea ce privete baza de impozitare, arată reprezentanții Guvernului, pentru livrarea de bunuri sau prestarea de servicii, aceasta include, potrivit prevederilor art.73 din Directivă, „toate elementele care reprezintă contrapartida obţinută sau care urmează să fie obţinută de către furnizor sau prestator, în schimbul livrării sau al prestării, de la client sau de la un terţ, inclusiv subvenţii direct legate de preţul livrării sau al prestării”.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *