Monday, September 27, 2021
Jurnalism corect


Senator USR PLUS, după ce președintele a trimis pentru reexaminare modificările aduse Legii Educației Naționale: O decizie politică de a ține captive școlile în mâinile filialelor politice de județ

By Matthew Garvey , in Politic Stirile zilei , at 21 iulie 2021

Senatorul USR PLUS Ștefan Pălărie, inițiator al Legii ce permite Consiliului de Administrație al fiecărei școli să numească directorul interimar al instituției de învățământ, consideră că acțiunea președintelui Iohannis de a trimite proiectul în Parlament pentru reexaminare ar reprezenta o decizie politică de a ține captive școlile în mâinile filialelor de județ ale partidelor.

Decizia de astăzi(n.r. miercuri) de trimiterii a legii către re-examinare din partea Administrației Prezidențiale – dincolo de argumentele superficiale invocate – reprezintă o decizie politică de a ține captive școlile în mâinile filialelor politice de județ”, arată Ștefan Pălărie, unul dintre inițiatorii Legii.

Senatorul amintește de incidentul din 9 ianuarie, când peste 700 de directori de școli au fost schimbați după ce le-a expirat mandatul, și arată că, în luna august, aproximativ 10.000 de posturi de directori și directori adjuncți ai instituțiilor de învățământ din țară vor fi vacantate.

Astăzi, aproape toți inspectorii școlari generali sunt numiți politic, (cu funcții de partid în spate – și foști participanți la alegerile locale în septembrie) și îi găsim cocoțați în aceste funcții tocmai pe fondul neorganizării unor concursuri transparente în 2020 sau în prima parte a lui 2021. Acești oameni urmează „în baza legii” să hotărască în luna august ce culoare politică va colora unitățile de învățământ din România”, este semnalul de alarmă tras de senatorul USR PLUS.

Ștefan Pălărie a explicat ce ar urma să se întâmple, odată cu retrimiterea legii în Parlament.

1) Concursurile pentru ocuparea funcțiilor de director vor fi amânate și mai mult – nici până în prezent nu avem o metodologie oficială dată prin Ordin de Ministru – cine va ma grăbi ministerul acum când legea a fost întoarsă în Parlament.

2) Luna august va fi zguduită de scandalurile din fiecare județ. Vom asista la filmul tragic al „pleacă ai voștri vin ai noștri” atât de mult exersat în ultimii 30 de ani de democrație.

3) Tot în luna august se dorește constituirea unui grup transpartinic pentru implementarea proiectului „România Educată” – și transpunerea lui în legislație – proiect care în esență nu își propune descentralizarea sistemului de învățământ din România – ci doar o mică pilotare în 60 de unități de învățământ, pilotare care a mai avut loc în anul 2004-2005 încheiată cu rapoarte de implementare”, a precizat Pălărie.

Acesta mai susține că maniera de a face reformă reală în România, mai ales în domeniul educației, are nevoie de o reformă în sine și de renunțarea la duplicitarism.

Astăzi este o zi tristă pentru România Educată – baronii locali ai politicii vechi pot să stea liniștiți, își vor menține controlul și influența prin intermediul școlilor, punând labele și pe profesori, și pe părinți, dar și pe viitorul copiilor”, este concluzia senatorului USR PLUS.

CITEȘTE MAI MULTE AICI: Legea ce permite Consiliului de Administrație al fiecărei școli să își numească directorul interimar, trimisă în Parlament pentru reexaminare 

Sursă foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW