Sunday, May 19, 2024
Jurnalism corect


Șeful NATO denunţă retorica nucleară periculoasă a lui Putin

By Diochetanu Andreea , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 21 septembrie 2022 Etichete: ,

Mobilizarea de către președintele rus, Vladimir Putin, a mii de soldați suplimentari pentru războiul din Ucraina va duce la escaladarea conflictului. Totodată, amenințarea sa cu folosirea armelor nucleare este o „retorică periculoasă și nesăbuită”, a declarat miercuri, 21 septembrie, secretarul general al NATO.

Jens Stoltenberg a declarat, într-un interviu acordat Reuters, că prima mobilizare a Rusiei de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace nu a fost o surpriză, dar că aceasta va duce la escaladarea conflictului care a început odată cu invazia rusă din 24 februarie.

Stoltenberg a spus că deciziile lui Putin au demonstrat „că războiul nu se desfășoară conform planurilor sale”, că trupele rusești erau slab echipate și nu aveau o comandă și un control adecvate și că este clar că președintele rus a făcut „o mare eroare de calcul”.

Putin a chemat 300.000 de rezerviști pentru a lupta în Ucraina și a susținut un plan de anexare a unor părți din țară, dând de înțeles Occidentului că este pregătit să folosească arme nucleare pentru a apăra Rusia.

„Ne vom asigura că nu există nicio neînțelegere la Moscova cu privire la modul exact în care vom reacționa (dacă Moscova folosește arme nucleare – n.red.). Bineînțeles că depinde de ce fel de situație sau ce fel de arme ar putea folosi. Cel mai important lucru este să împiedicăm ca acest lucru să se întâmple (folosirea armelor nucleare – n.red.) și de aceea am fost atât de clari în comunicările noastre cu Rusia cu privire la consecințele fără precedent (pe care le-ar avea orice utilizare a armelor nucleare de către Rusia – n.red.)”, a declarat Stoltenberg.

Într-un discurs susținut în cursul dimineții, Putin a declarat: „Dacă integritatea teritorială a țării noastre este amenințată, vom folosi toate mijloacele disponibile pentru a ne proteja poporul – aceasta nu este o cacealma”. Rusia deține „o mulțime de arme pentru a răspunde”, a adăugat Putin.

„NATO nu se va angaja în același tip de retorică”

Stoltenberg a declarat că NATO „nu se va angaja în același tip de retorică nucleară nesăbuită și periculoasă ca cea a președintelui Putin”, deoarece alianța de apărare formată din 30 de națiuni nu urmărește o confruntare cu Rusia, ci încearcă pur și simplu să protejeze Ucraina și să prevină o escaladare a conflictului.

„Discursul este o escaladare, dar nu este nici o surpriză”, a spus Stoltenberg „Prin urmare, am fost pregătiți. Vom rămâne calmi și vom continua să oferim sprijin Ucrainei. Discursul președintelui Putin demonstrează că războiul nu decurge conform planurilor președintelui Putin. El a făcut o mare greșeală de calcul”.

Discursul lui Putin a urmat creșterii numărului de victime și a eșecurilor pe câmpul de luptă pentru forțele rusești, care au fost alungate din zonele pe care le capturaseră în nord-estul Ucrainei în urma unei contraofensive ucrainene din această lună. Acum, rușii s-au împotmolit în sud.

„Este greu de văzut o soluție pe termen scurt, atât timp cât Rusia nu acceptă că Ucraina este o națiune suverană și independentă”, a declarat Stoltenberg. „Așadar, mă tem că singura modalitate de a pune capăt acestui război este să dovedim că președintele Putin nu va câștiga pe câmpul de luptă. Când își va da seama de acest lucru, va trebui să se așeze la masă și să negocieze un acord rezonabil cu Ucraina”.

Stoltenberg a declarat că membrii alianței au oferit Ucrainei un sprijin fără precedent, iar aliații NATO trebuie acum să își refacă stocurile de arme și muniții.

NATO se află acum în dialog strâns cu industria de apărare pentru a-și reface stocurile de material.

Stoltenberg a declarat că China se numără printre provocările de securitate cărora NATO trebuie să le facă față, dar nu vede China ca pe un adversar.

Context

Vladimir Putin a anunțat în dimineața zilei de miercuri că a semnat un decret pentru mobilizarea parțială în Federația Rusă. Este vorba de aproximativ 300.000 de rezerviști ce vor fi trimiși „pentru a elibera Donbas-ul”. Detalii aici.

Anterior, separatiștii pro-ruși din Donetsk, Lugansk, Herson și Zaporojie au anunțat că vor organiza așa-zise referendumuri pentru alipirea la Federația Rusă în perioada 23-29 septembrie.

CITEȘTE ȘI: Fost șef al Armatei, despre mobilizarea anunțată de Putin: O escaladare foarte gravă a conflictului. Denotă că are probleme

Foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW