Thursday, June 13, 2024
Jurnalism corect


Fost șef al Armatei, despre mobilizarea anunțată de Putin: O escaladare foarte gravă a conflictului. Denotă că are probleme

By Matthew Garvey , in Analize & Investigatii Război în Ucraina Stirile zilei , at 21 septembrie 2022 Etichete: , , , , , ,

Mobilizarea parțială, anunțată de Vladimir Putin, reprezintă „o escaladare extraordinară” a conflictului din Ucraina și denotă „disperare și o situație foarte gravă pe front”, a explicat fostul șef al Statului Major General al Armatei Române, generalul Ștefan Dănilă, pentru Main News.

Vladimir Putin a anunțat în dimineața zilei de miercuri că a semnat un decret pentru mobilizarea parțială în Federația Rusă. Este vorba de aproximativ 300.000 de rezerviști ce vor fi trimiși „pentru a elibera Donbas-ul”. Detalii aici.

Anterior, separatiștii pro-ruși din Donetsk, Lugansk, Herson și Zaporojie au anunțat că vor organiza așa-zise referendumuri pentru alipirea la Federația Rusă în perioada 23-29 septembrie.

Surprinzător a fost că a declarat mobilizarea înainte de referendumurile din Donbas. Asta denotă disperare și o situație foarte gravă pe front”, a explicat generalul Ștefan Dănilă, pentru Main News.

Generalul Ștefan Dănilă a menționat că, prin anunțul făcut miercuri, Putin a recunoscut „un eșec” al invaziei în Ucraina.

Trebuie să vedem declararea mobilizării parțiale ca o escaladare foarte gravă a conflictului. Faptul că are nevoie să mobilizeze rezerviștii arată că nu face față contraofensivei ucrainene, iar moralul trupelor de pe front este foarte scăzut(…)Poate să mobilizeze până la 300.000 de oameni, dar cel mai important, poate aloca resurse, ceea ce înseamnă ca nu mai avea(…)

Felul în care tratează operațiunea, că a înăsprit legile pentru cei care dezertează, se predau, urmate de decretul de mobilizare parțială, denotă faptul că Putin are probleme. Nu reușește armata rusă să mențină pozițiile pe care le-a cucerit, rezultatele acestei operații nu sunt cele scontate. Acum se vede foarte clar, foarte explicit”, a adăugat Ștefan Dănilă.

În schimb, fostul șef al Armatei Române a precizat că armata ucraineană a demonstrat, pe fondul succeselor înregistrate în Nord-Estul și Sudul țării, că poate declanșa o contraofensivă și că este mai bine echipată față de primele luni ale invaziei.

Succesele obținute arată un moral destul de ridicat și gruparea lor pe aliniamente care să oprească o ofensivă rusă chiar cu mai mulți militari cred că este posibilă în momentul de față”, a declarat generalul.

În schimb, Ștefan Dănilă susține că Occidentul, în special SUA, este pregătit să-i răspundă președintelui rus și a indicat că ar putea fi luate în calcul livrări de rachete cu rază mare de acțiune sau chiar de armament greu.

De ce nu mobilizare generală? Mobilizarea generală o lasă ca pe ultim gest pe care ar putea să îl facă în condițiile în care ar declara război cu tot Occidentul. A mai lăsat o rezervă, altfel ar fi aruncat tot ce putea în luptă și nu mai avea niciun pas de făcut”, a fost concluzia fostului șef al Statului Major General al Armatei Române.

Sursă foto: Umbrela Strategică

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW