Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Șeful diplomației europene, replică pentru Viktor Orban, care compară apartenența la UE cu ocupația sovietică: Nimeni nu obligă Ungaria să fie membră UE

By Ana Teșcan , in Stirile zilei , at 25 octombrie 2023

Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe si politica de securitate, Josep Borrell, a reacționat la declarația scandaloasă a premierului maghiar, Viktor Orban, care a comparat aderarea Ungariei la Uniunea Europeană cu ocupația sovietică a țării sale. „Nimeni nu obligă Ungaria să fie membră UE”, a replicat șeful diplomației europene. 

Cu prilejul aniversării revoluției antisovietice maghiare din 1956, premierul Viktor Orban a susținut luni, 23 octombrie, un discurs acid la adresa liderilor blocului comunitar, numind Bruxelles-ul o „parodie contemporană proastă”.

„Astăzi, se întâmplă lucruri care ne amintesc de vremurile sovietice. Da, se întâmplă ca istoria să se repete. Din fericire, ceea ce odinioară era o tragedie este acum, cel mult, o comedie. Din fericire, Bruxelles-ul nu este Moscova. Moscova a fost o tragedie. Bruxelles este doar o proastă parodie contemporană. Trebuia să jucăm după cum cânta Moscova. Bruxelles cântă și el, dar jucăm așa cum vrem noi, și dacă nu vrem, atunci nu jucăm”, a spus Orban, citat de Politico.

Un răspuns a venit marți, 24 octombrie, din partea Înaltului Reprezentant al Uniunii Europene pentru politică externă și securitate, Josep Borrell.

„Sincer, nu văd nicio asemănare între ocupația sovietică a Budapestei și ceea ce se intamplă in Berlaymont (n. red. sediul Comisiei Europene din Bruxelles). Nu am văzut niciun tanc acolo. Nimeni nu obligă Ungaria sa fie membră a UE”, a transmis șeful diplomației europene, citat de Commander.

Săptămâna trecută, Orban a fost fotografiat dând mâna cu președintele rus Vladimir Putin, prima strângere de mână fotografiată între președintele rus și un lider UE de când Moscova a lansat invazia la scară largă a Ucrainei în februarie 2022.

Sursa foto: Uniunea Europeană

Comentarii