Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Șeful Agenției pentru Energia Atomică se va deplasa personal la centrala Zaporojie, „în câteva zile”

By Diochetanu Andreea , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 23 august 2022

Şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, a declarat pentru BBC că se așteaptă să conducă personal o misiune la centrala ocupată din Zaporojie „în câteva zile, nu în câteva săptămâni”.

Rafael Grossi nu a precizat dacă inspectorii vor călători prin teritoriul ucrainean sau prin cel controlat de Rusia, afirmând că aspectele teritoriale trebuie „lăsate deoparte” din cauza urgenței situației.

Grossi a declarat că echipa sa dorește să inspecteze integritatea centralei și dacă aceasta a fost compromisă, dacă sistemele de siguranță sunt încă operaționale și starea alimentării cu energie electrică a centralei.

Inspectorii săi vor încerca, de asemenea, să vorbească atât cu personalul ucrainean, cât și cu cel rus de la fața locului și să stabilească o prezență permanentă la centrală.

Această decizie vine după ce liderul rus Vladimir Putin a declarat săptămâna trecută că este dispus să acorde accesul inspectorilor Agenției Internaționale pentru Energie Atomică la locație.

Centrala, cea mai mare din Europa, se află sub control rusesc din luna martie și a fost supusă unor bombardamente intense, atât Kievul, cât și Moscova acuzându-se reciproc de atacuri.

În data de 19 august, președintele rus Vladimir Putin a anunțat că este de acord să permită accesul unei echipe de inspectori ai Agenției Internaționale pentru Energie Atomică la centrala nucleară Zaporojie, în urma unui apel telefonic cu omologul său francez, Emmanuel Macron, după cum a informat Palatul Elysee.

Potrivit Kremlinului, Vladimir Putin l-a avertizat pe Macron că bombardarea centralei nucleare, vină pe care o atribuie Kievului, ar putea duce la un dezastru pe scară largă.

„Vladimir Putin, în special, a subliniat că bombardarea sistematică a teritoriului centralei nucleare Zaporojie de către armata ucraineană a creat pericolul unei catastrofe la scară largă care ar putea duce la contaminarea cu radiații a unor teritorii vaste”, a transmis Kremlinul.

Foto: Inquam Photos / Ana-Maria Dumtiru

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *