Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Șefii Armatei au vizitat baza NATO din Kosovo. Tîlvăr: Stabilitatea în Balcanii de Vest reprezintă o axă strategică

By Matthew Garvey , in Stirile zilei , at 9 ianuarie 2023 Etichete: , , ,

Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, și șeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, au avut luni, 9 ianuarie, o vizită la baza militară NATO din Kosovo, unde s-au întâlnit cu militarii români dislocați în Priștina și cu comandantul operațiunii Kosovo Force (KFOR), generalul Angelo Michele Ristuccia.

Oficialilor din conducerea MApN le-au fost prezentate misiunile executate de militarii români dislocați în Kosovo, modul în care se integrează în structura de forțe și condițiile de viață din baza din Priștina.

Dialogul a reliefat că starea moralului este foarte bună, echipamentele corespund necesităților operative și relațiile de cooperare cu militarii din KFOR se mențin la un nivel excelent”, se arată într-un comunicat transmis de MApN.

Șeful Armatei Române, generalul Daniel Petrescu, le-a spus celor 68 de militari români că este nevoie „de un nivel crescut de atenție în contextul noilor provocări de securitate”.

La finalul vizitei celor doi oficiali, locotenentul-colonel Pavel-Nicolae Istvanovicz a fost decorat cu „Emblema de Onoare a Statului Major al Apărării”, sergentul-major Cristian Hangiu cu „Emblema de merit în slujba Păcii clasa a II-a”, iar locotenentul-colonel Nicușor-Lucian Pârvu a primit o plachetă cu însemnele heraldice ale MApN.

Ulterior, Tîlvăr și generalul Petrescu au discutat cu generalul Ristuccia despre situația de securitate din Kosovo, tensionată în ultimele luni pe fondul scandalului legat de plăcuțele de înmatriculare kosovare.

Stabilitatea în Balcanii de Vest reprezintă o axă strategică. De-a lungul celor peste două decenii ale operației aliate în Kosovo, militarii KFOR au reprezentat un factor major de stabilizare a situației de securitate. Prezența NATO este necesară pentru păstrarea progresului vizibil din acest teatru de operații”, a menționat ministrul Angel Tîlvăr.

În contextul amplificării provocărilor de securitate, evoluția situației din Kosovo impune întărirea posturii KFOR și evidențiază rolul fundamental al misiunii aliate în acest teatru de operații”, a subliniat și generalul Daniel Petrescu.

Belgradul a pierdut controlul provinciei Kosovo în anul 1999, după ce, pe fondul represiunii la care au fost supuși etnicii albanezi din regiune de regimul sârb, a fost declanșat un război în care a intervenit inclusiv NATO, care, ulterior, a păstrat trupe de menținere a păcii în Kosovo, sub misiunea Kosovo Force.

KFOR este constituită din 3.700 de militari din 27 de state, iar România participă cu 68 de militari.

Sursă foto: Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu

Comentarii