Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


LIVE Ședință în Parlament pentru învestirea Guvernului Orban: A început votul/Cvorumul a fost asigurat/Președinții celor două camere lipsesc de la ședință

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Politic Stirile zilei , at 4 noiembrie 2019 Etichete: , ,

Parlamentul se reunește azi, la ora 14.00, în ședință pentru votul de învestitură a Guvernului Orban. Premierul desemnat are nevoie de minim 233 de voturi.

În ciuda absenței parlamentarilor Pro România și PSD din ședința din Parlament, cvorumul minim a fost asigurat, fiind prezenți sunt prezenți 241 de parlamentari, din care 178 deputați și 63 de senatori.

Kelemen Hunor, președintele UDMR: „Noi, cei de la UDMR, nu aşteptăm minuni de la noul Guvern, aşteptăm însă o guvernare responsabilă faţă de fiecare cetăţean, aşteptăm respect pentru fiecare om, pentru fiecare comunitate, aşteptăm gestionarea corectă şi transparentă a treburilor ţării. (…)
Dacă veţi respecta comunitatea maghiară din România, veţi avea respectul nostru şi susţinerea noastră. Domnule prim-ministru desemnat, aveţi câţiva miniştri care au primit aviz negativ de la comisiile de specialitate, aveţi şi miniştri care nu au ce căuta într-un Guvern de centru-dreapta. Sigur, este responsabilitatea dumneavoastră, răspunderea vă aparţine, depinde doar de modul în care veţi acţiona, de modul în care veţi guverna. Adevărata responsabilitate însă este să nu compromiteţi într-un an şansele unei guvernări de centru-dreapta pe termen lung. Orice greşeală, orice aroganţă, orice lipsă de profesionalism, orice exces şi lipsa măsurii va compromite şansa să continuaţi şi după alegerile parlamentare. România are nevoie şi va avea nevoie de o guvernare de centru-dreapta după alegerile de anul viitor. Dacă va avea sau nu, depinde de cum veţi guverna. Vă vom vota astăzi să plecaţi din port către mare, dar suntem cu ochii de dumneavoastră, gata să vă susţinem dacă meritaţi şi pregătiţi să vă sancţionăm, inclusiv cu o moţiune de cenzură, dacă va fi cazul”

Dan Barna, președintele USR: „Domnule Orban, votul de azi, pe care vi-l acordă USR, este un vot care nu e o garanţie că vom rămâne nepăsători la eventualele derapaje care ar putea să se întâmple şi mai ales – şi ştiu că asta este marea provocare şi ştiu că sunteţi conştient de ea – la numirile unor persoane cu probleme de integritate. Astăzi, marea problemă a politicii româneşti este cum aducem cât mai repede ‘Fără penali în funcţii publice’ ca realitate a legislaţiei naţionale şi cum ne asigurăm că (…) oameni nu doar competenţi, ci şi oneşti şi integri, sunt numiţi în funcţiile publice importante(…)Am apreciat în discursul dumneavoastră referirea la acest domeniu, dar vom fi foarte atenţi ca ea să se reflecte şi în numirile efective, peste tot acolo unde veţi numi noi persoane în conducerea statului pentru că e fundamental nevoie să ne ‘depesedizăm’ noi, ca societate. Pentru că ‘pesedizare’ e mai mult decât PSD, este exact drama pe care o trăieşte România, să vadă un primar general de Capitală batjocorind nişte oameni care construiesc un spital, acoperindu-i incompetenţa. Or, lucrurile acestea sunt cele pe care vă cer să le aveţi în vedere, pentru a putea conta, acolo unde va fi cazul, şi pe votul nostru”.

Alina Gheorghiu, senator PNL: “Parlamentarii PNL vor sprijini cu toată forța Guvernul Ludovic Orban. Acești miniștri nu se vor ascunde sub birou, nu vor băga capul în pământ. (…)Sunteți unul dintre oamenii politici care nu chinuiește limba română. Am garanția că nu veți spune niciodată că ”orice om îi este frică” și nici nu veți crede că acuzativul și dativul sunt niște planete îndepărtate, așa cum cred unii de la PSD. Învestirea Guvernului Orban poate fi momentul pentru a încerca să reclădim încrederea între partidele românești(…)

Nu mă mir că PSD a fugit astăzi din sală. Obligația partidelor este să respecte aceste proceduri. Democrația asta înseamnă să respecți mai bine țării chiar dacă nu îți convine politic. Nu voiam s-o văd zâmbind în sală fals pe doamna Dăncilă, dar mă așteptam ca PSD să respecte Parlamentul și să fie prezent la învestirea guvernului Orban. Să le fie rușine”

Ludovic Orban, premierul desemnat al României: „Felicit parlamentarii care au decis să fie prezenți, deși nu fac parte din niciuna dintre formațiunile care au susținut Guvernul, parlamentarilor independenți, parlamentarilor PRO România. O mulțumire specială parlamentarilor minorităților naționale și tot ce am discutat rămâne respectat.(…)E adevărat că acest guvern are un mandat limitat. durata maximă este de un an de zile și tot ce am inclus în programul de guvernare pleacă de la această constrângere”

Sorin Cîmpeanu și Daniel Constantin, parlamentari Pro România, au anunțat că vor vota Guvernul Orban. Ei au adăugat că în total circa 8 membri Pro România vot vota în fazoarea noului Executiv.

„Au existat mai mulţi colegi care au spus că e bine ca acest guvern să fie învestit. Aceste discuţii au avut loc până acum jumătate de oră. Din păcate, nu s-a ajuns la o concluzie, ca atare majoritatea din Pro România nu vor veni la vot, dar vor fi vreo 6-7 sau 8 colegi care vor vota învestirea”, a spus deputatul Pro România, Daniel Constantin.

Alfred Simonis, liderul deputaților PSD: „Decizia rămâne una fermă de a nu participa la votul și dezbaterea noului guvern. Nu asigurăm prezența în sală prin reprezentanții PSD. Fiecare vot contează, suntem în situația în care cele șase partide au obligația de a asigura cvorumul.

PSD rămâne consecvent. Ar fi și absurd ca partidul care susține guvernul demis să asigure învestirea noului guvern. Trebuie să se știe foarte clar că responsabile pentru învestirea Guvernului Orban și dezastrul în care va duce țara sunt cele șase partide”, a adăugat liderul deputaților PSD.(…)

Eu nu cred în baletul dintre liderii PRO România, cred că e un joc de imagine, votând învestirea și încercând să se sustragă de la responsabilitate.(…)

Există presiuni foarte mari pe toți parlamentarii PSD, premierul desemnat oferă funcții fiecărui parlamentar care e dispus să negocieze. Așa se explică și ultimele transferuri. Sunt aceiași 15 parlamentari care și-au negociat și tranzacționat voturile. Sunt și cei care au trecut de la un partid la altul și când a fost dat jos Guvernul Grindeanu”

Ludovic Orban a declarat că între 237 și 243 de parlamentari vor vota pentru învestirea noului Guvern.

Președintele Senatului, Teodor Meleșcanu și președintele Camerei Deuptaților, Marcel Ciolacu nu vor participa la votul de învestire întrucât PSD a ales să boicoteze ședinta.

Ședința din Parlament pentru învestirea noului Guvern va fi condusă de Alina Gheorghiu.

sursa foto: Inquam Photos/George Călin

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *