Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Ședință decisivă a conducerii PNL. Începe mazilirea lui Ludovic Orban – SURSE

By Vîrban Robert , in Politic Stirile zilei , at 12 noiembrie 2021

Conducerea Partidului Național Liberal se va reuni vineri, 12 noiembrie, de la ora 11:00, pentru a discuta eventuale sancțiuni la adresa lui Ludovic Orban. Potrivit surselor Mainnews.ro, fostul președinte al PNL va fi suspendat, în condițiile în care, conform statului, excluderea o poate face doar Consiliul Național al PNL. 

Preşedintele PNL, Florin Cîţu, a declarat miercuri, 10 noiembrie, că în şedinţa Biroului Executiv al Partidului Naţional Liberal de vineri, 12 noiembrie, se va discuta despre declaraţiile şi atacurile lui Ludovic Orban la adresa partidului și a preşedintelui Klaus Iohannis şi se va lua o decizie în acest caz.

În aceeași seară, Orban a participat la o emisiune la Realitatea Plus, unde a vorbit despre soarta sa în formațiunea pe care a condus-o înaintea premierului interimar Cîțu. Întrebat dacă liberalii pregătesc terenul ca să îl dea afară din partid, Orban a răspuns „cu siguranță”, dar nu este foarte convins că va fi exclus din PNL.

Ce spune statutul PNL

Conform statutului PNL, calitatea de membru al PNL se pierde prin retragere, radiere sau excludere.

Potrivit art. 26, sancţiunea excluderii unui membru PNL se poate aplica în una din următoarele situaţii:
„a) a încălcat grav și în mod repetat prevederile Statutului și ale Codului Etic, aducând atingere valorilor și principiilor stabilite prin Programul Politic al Partidului;
b) a încălcat deciziile și hotărârile organismelor de conducere ale partidului și, prin aceasta, a adus prejudicii majore îndeplinirii unor obiective politice importante”.

În același timp, art. 30 prevede că:
„1. Sancţionarea membrilor care ocupă funcţii la nivel naţional – cu excepţia celor aleși la Congresul PNL (CON) – în interiorul sau în afara partidului, alese sau numite, se hotărăște prin votul CN (Consiliului Național – n.red.) la propunerea BEx și se comunică celui în cauză, în scris, în cel mult 5 zile.
2. Instanţa de apel este CA, care, sesizată în cel mult 10 zile de la primirea hotărârii, este obligată să se pronunţe și să comunice celui în cauză, în scris sau prin e-mail, la adresa declarata in cererea de adeziune, soluţia adoptată, în cel mult 30 de zile de la primirea sesizării. Soluţia CA este definitivă”.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *