Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Secretarul general al ONU cere suprataxarea giganților din energie

By Ana Teșcan , in Stirile zilei , at 20 septembrie 2022 Etichete: , , ,

Secretarul general al Organizației Națiunilor Unite (ONU), Antonio Guterres, a cerut țărilor bogate marți, 20 septembrie, să impoziteze profiturile extraordinare ale companiilor de combustibili fosili și să folosească acești bani pentru a ajuta țările afectate de criza prețurilor la alimente și energie.

Adresându-se liderilor mondiali la cea de-a 77 Adunare Generală a ONU, formată din 193 de membri, secretarul general a atacat dur companiile de petrol și gaze, care au făcut profituri zeci de miliarde de dolari în acest an.

„Industria combustibililor fosili e răsplătită cu subvenții de sute de miliarde de dolari și profituri extraordinare, în timp ce bugetele gospodăriilor se micșorează și planeta noastră arde. Poluatorii trebuie să plătească”, a spus Guterres. 

Secretarul general al ONU a împins de mai multe ori țările dezvoltate să impoziteze profiturile nemaipomenite din industria combustibililor fosili, dar de data aceasta a și precizat unde ar trebui cheltuiți banii. 

„Aceste fonduri ar trebui redirecționate în două moduri: către țările care suferă pierderi și daune cauzate de criza climatică; și către oamenii care se luptă cu creșterea prețurilor la alimente și energie”, a spus el la reuniunea anuală a liderilor mondiali de la New York.

Marea Britanie a adoptat o taxă excepțională de 25% pentru producătorii de petrol și gaze din Marea Nordului, în timp ce Uniunea Europeană intenționează să strângă peste 140 de miliarde de euro pentru a-i proteja pe consumatori de creșterea prețurilor la energie prin impozitarea profiturilor excepționale de la companiile petroliere și de la generatorii electrici. Parlamentarii democrați din SUA au discutat o idee similară, deși aceasta se confruntă cu șanse mari într-un Congres divizat.

În timp ce aceste planuri se concentrează pe redirecționarea profiturilor extraordinare către consumatorii interni, secretarul general a pledat pentru o taxă care să fie direcționată către țările cele mai vulnerabile ale lumii, care au îmbrățișat ideea.

Secretarul general și-a extins, de asemenea, criticile și la adresa companiilor de petrol și gaze la industriile care, a spus el, ajută la menținerea creșterii poluării cu carbon, cum ar fi băncile și alte instituții financiare care investesc în acele companii și în industriile de relații publice și de publicitate.

„Așa cum au făcut-o pentru industria tutunului cu decenii înainte, lobbyiștii și doctorii au aruncat dezinformări dăunătoare. Interesele legate de combustibilii fosili trebuie să petreacă mai puțin timp pentru a evita un dezastru de PR – și mai mult timp pentru a evita unul planetar”, a mai adăugat Guterres.

Sursa foto: Twitter / Antonio Guterres

Comentarii