Tuesday, August 9, 2022
Jurnalism corect


Secretarul general al NATO: Suntem gata să începem dialogul cu Rusia, dar nu vom negocia principiile de bază ale Alianței

By Matthew Garvey , in Stirile zilei , at 12 ianuarie 2022

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a declarat, la finalul întâlnirii dintre oficialii Alianței Nord-Atlantice și cei ai Federației Ruse, că, deși aliații sunt deschiși la dialog cu autoritățile de la Moscova, nu vor face compromisuri în ceea ce privește principiile pe care NATO le consideră fundamentale.

Marți, 12 ianuarie, la Bruxelles, a avut loc prima întâlnire dintre oficialii NATO și cei ai Federației Ruse, din ultimii 2 ani și jumătate, pe fondul tensiunilor de la granița de Est a Ucrainei.

Am avut un schimb foarte serios de replici pe tema situației din Ucraina(…)Este un semnal pozitiv că Aliații și Rusia au stat la aceeași masă și au dezbătut subiecte de interes”, a declarat Jens Stoltenberg, în cadrul unei conferințe de presă susținută la finalul Summit-ului.

Stoltenberg a precizat că delegația Rusiei a prezentat garanțiile de securitate pe care le cere din partea NATO, menționând retragerea trupelor Alianței din Estul Europei și oprirea expansiunii Alianței în statele ex-sovietice.

Aliații au fost foarte clari când au spus că nu renunță la abilitatea de a se proteja și apăra reciproc, iar acest lucru include prezența trupelor în zona estică a Alianței Nord-Atlantice”, a subliniat secretarul general al NATO.

În schimb, NATO și Federația Rusă s-au arătat deschise pentru a continua dialogul în cadrul unor întâlniri viitoare, ce ar urma să fie axate pe teme concrete, precum renegocierea angajamentelor privind regimul rachetelor sau al armelor.

Stoltenberg a amintit că Federația Rusă are, în acest moment, trupe militare în Georgia, Republica Moldova – Transnistria și Ucraina – Crimeea, deși guvernele celor 3 țări nu au cerut acest lucru.

Aliații NATO au cerut Rusiei să își retragă trupele și să respecte integritatea teritorială și suveranitatea Georgiei, Moldovei și Ucrainei”, a subliniat Stoltenberg.

Mai mult, secretarul general al NATO susține că, deși Alianța e deschisă la dialog, nu va renunța la principiile de bază pentru a ajunge la compromisuri cu Moscova, menționând că Aliații au reiterat suportul față de o viitoare includere a Ucrainei în NATO.

NATO e gata să înceapă dialogul cu Rusia, dar nu va negocia principiile de bază ale Alianței. Nu vom face compromisuri în ceea ce privește suveranitatea și integritatea teritorială a oricărei națiuni din Europa. Nu vom compromite dreptul fiecărei țări de a-și alege singură drumul și drepturile Aliaților de a se apăra și proteja reciproc”, a punctat secretarul general al NATO.

Sursă foto: Nato.int

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
MainNews

FREE
VIEW