Monday, June 17, 2024
Jurnalism corect


Prima întâlnire după 2 ani și jumătate între oficialii NATO și cei ai Federației Ruse, pe fondul tensiunilor din Ucraina

By Matthew Garvey , in Stirile zilei , at 12 ianuarie 2022

Prima întâlnire organizată în ultimii 2 ani și jumătate între reprezentanții NATO și cei ai Federației Ruse a început marți, 12 ianuarie, la Bruxelles, unde oficialii de la Kremlin au prezentat Aliaților garanțiile cerute pentru ameliorarea tensiunilor de la granița de Est a Ucrainei, relatează Reuters.

Jens Stoltenberg l-a primit pe ministrul adjunct de Externe și fost ambasador al Rusiei la NATO, Alexander Grushko, la sediul Alianței Nord-Atlantice din Bruxelles.

Înainte de Summit, oficialii de la Moscova au dat asigurări că nu au niciun plan să invadeze Ucraina și au reiterat cerințele Rusiei legate de limitarea activității NATO în statele ex-sovietice.

Nu negociem dintr-o poziție de putere. Nu este, și nici nu are cum să fie, un loc în care să cerem ultimatumuri”, a spus purtătorul de cuvânt al administrației de la Kremlin, Dmitry Peskov, înainte de Summit-ul NATO-Federația Rusă.

În același timp, oficialii NATO susțin că Summit-ul de miercuri a fost convocat din cauza agresiunilor Federației Ruse, îndreptate împotriva Ucrainei, nu invers.

Să fim clari: Acțiunile Rusiei au adâncit criza. Vom folosi diplomația pentru a detensiona situația. Vrem să vedem că Federația Rusă își retrage trupele de la granița cu Ucraina”, a spus Julianne Smith, ambasadorul SUA la NATO, marți seară.

Totodată, diplomații Alianței Nord Atlantice resping garanțiile cerute de Federația Rusă pentru securitatea Europei.

Serie de întâlniri pe axa NATO-SUA-Rusia

Summit-ul de miercuri este a doua întâlnire dintre diplomații Federației Ruse și cei din Vest, după discuțiile de luni de la Geneva, purtate între Wendy Sherman, adjuncta secretarului de stat Antony Bliken, și viceministrul de Externe rus Serghei Riabkov.

Atunci, discuțiile au durat șapte ore. Serghei Riabkov a descris aceste consultări drept profesioniste, dar a estimat că este nevoie de compromisuri. De asemenea, el a cerut Washingtonului să nu subestimeze riscul unei confruntări și a transmis, ulterior, că Ucraina nu poate intra în NATO.

SUA au reiterat avertismentele occidentale privind o eventuală invadare a Ucrainei și au respins ferm propunerile de securitate ale Rusiei, pe care le-au catalogat drept „inacceptabile”, a precizat Wendy Sherman. Mai mult, adjuncta secretarului de stat Blinken a punctat că politica de uși deschise a NATO va continua în ciuda solicitărilor Rusiei.

Joi vor avea loc noi întâlniri, de data asta în cadrul OSCE. La discuții vor participa reprezentanții Federației Ruse, ai SUA, NATO, dar și cei ai Ucrainei.

Sursă foto: Jens Stoltenberg / Twitter

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW