Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Secretar de stat de la Budapesta, în România: Fără Cluj nu există națiune maghiară

By Dragomir Georgiana , in Politic , at 14 august 2023 Etichete: , , ,

Secretarul de stat responsabil pentru politici naţionale în cadrul Cancelariei Prim-ministrului ungar, Árpád János Potápi, a avut un discurs susceptibil de a fi catalogat „provocator”,  cu ocazia „Zilelor Culturale Maghiare” din Cluj. Oficialul Guvernului de la Budapesta a declarat că  „Fără Cluj nu există națiune maghiară”, potrivit publicației Hirdao.hu.

„Numele oraşului Cluj-Napoca nu se poate separa de personalităţile istorice maghiare şi de maghiari, a explicat Árpád János Potápi. Prin aceasta nu afirmăm că doar maghiarilor le aparţine oraşul. În ultimele secole, decenii şi chiar şi astăzi, Cluj-Napoca a aparţinut întotdeauna oamenilor care au trăit şi trăiesc în acest oraş şi care au contribuit la dezvoltarea acestui oraş cu munca, sârguinţa şi talentul lor. Fără Cluj nu există națiune maghiară, a subliniat secretarul de stat pe teritoriul României, potrivit sursei citate.

Cu ocazia Zilelor Culturale Maghiare, a fost inaugurată  Casa Parohială Herepei,  situată lângă Biserica Reformată din strada Kogălniceanu, renovată cu sprijinul Guvernului ungar, notează sursa precizată.

Aproape la fiecare vizită a unui oficial maghiar în România, sunt lansate afirmații care  pot  atingere suveranității naționale, având în vedere că Ministerul Afacerilor Externe ia poziție în acest sens. Premierul Viktor Orban și chiar președintele Ungariei, Katalin Novak, au făcut declarații în România din care s-a desprins ideea că „Transilvania este considerată de maghiari parte a teritorului lor”, deși aceasta este parte din România, iar populația maghiară este minoritară în statul nostru. În urmă cu câteva luni, președinta Ungariei a afișat imnul așa zisului „Ținut Secuiesc” pe Facebook. La acea vreme, Ministerul Afacerilor Externe a precizat că Novak a transmis „mesaje publice neadecvate”.

„Astfel de declaraţii nu corespund dezideratului promovării unei relaţii pragmatice, de bună vecinătate şi colaborare dintre cele două ţări, în interesul nemijlocit al cetăţenilor români şi ungari indiferent de etnie, precum şi spiritului Tratatului de înţelegere, cooperare şi bună vecinătate dintre România şi Republica Ungară (semnat la Timişoara, la 16 septembrie 1996) şi Declaraţiei de Parteneriat Strategic dintre Guvernul României şi Guvernul Republicii Ungare pentru Europa secolului XXI (adoptată la Budapesta, la 29 noiembrie 2002)”, transmitea Ministerul Afacerilor Externe, la acea vreme.  Până la publicarea acestei informații, autoritățile române nu au transmis un punct de vedere cu privire la afirmațiile secretarului de stat maghiar Árpád János Potápi.

CITEȘTE ȘI:  Viktor Orban atacată România, în discursul de la Băile Tușnad: Ardealul și „Ținutul Secuiesc” nu sunt unități teritoriale românești

Sursă foto: Facebook 

 

 

Comentarii