Scurgerile de gaze din Nord Stream sunt catastrofale pentru climă
Scurgerile de metan de la avariile încă neexplicate ale conductelor Nord Stream 1 și 2 vor reprezenta, cel mai probabil, cea mai mare emisie de gaz cu efect de seră înregistrată vreodată, scrie Al Jazeera.
Joi, conducta Nord Stream, care leagă Rusia de Germania, a pompat volume uriașe de metan în Marea Baltică, precum și în atmosferă – de cinci ori mai mult decât în dezastrul de la Aliso Canyon – cea mai mare emisie terestră de metan cunoscută în istoria SUA.
Scurgerea ar putea fi echivalentă cu o treime din totalul emisiilor anuale de gaze cu efect de seră ale Danemarcei, a declarat șeful Agenției daneze pentru energie, Kristoffer Böttzauw. În 2020, emisiile daneze au fost de aproximativ 45 de milioane de tone de dioxid de carbon (CO2).
Rusia și SUA și aliații europeni s-au acuzat reciproc de sabotarea deliberată a gazoductului, pe măsură ce invazia Moscovei în Ucraina se intensifică.
„Oricine a ordonat acest lucru ar trebui să fie urmărit penal pentru crime de război și să meargă la închisoare”, a declarat Rob Jackson, un climatolog de la Universitatea Stanford.
Cel mai rău scenariu este estimat la 778 de milioane de metri cubi de gaz scurs, potrivit guvernului danez.
Jackson și David Hastings, un oceanograf chimist pensionar din Gainesville, Florida, au calculat fiecare că aceasta ar fi echivalentul a aproximativ o jumătate de milion de tone de metan. În dezastrul de la Aliso Canyon au fost eliberate 90-100.000 de tone.
Metanul este un contribuitor major la schimbările climatice, fiind responsabil pentru o parte semnificativă din perturbările climatice cu care se confruntă deja populația. Acest lucru se datorează faptului că este de 82,5 ori mai puternic decât dioxidul de carbon în ceea ce privește absorbția căldurii solare și încălzirea Pământului.
Andrew Baxter, un inginer chimist care lucrează în cadrul grupului de mediu EDP, a avut o estimare mai conservatoare decât guvernul danez, dar care era totuși dublă față de cea a dezastrului de la Aliso Canyon.
Efect catastrofal
Doar una dintre conducte ar putea elibera emisii echivalente cu emisiile anuale a două milioane de mașini, a precizat el. „Este catastrofală (scurgerea – n.red.) pentru climă”, a punctat Baxter.
Conductele au explodat recent în mai multe locuri din zonele economice ale Danemarcei și Suediei. Niciuna dintre ele nu era în funcțiune.
Paul Balcombe, membru al facultății de inginerie din cadrul departamentului de inginerie chimică de la Imperial College din Londra, a menționat că efectele scurgerilor sunt încă în curs de definire, dar cel mai probabil vor fi semnificative.
„Ar avea într-adevăr un impact foarte mare asupra mediului și climei – chiar dacă ar fi eliberat o fracțiune din această cantitate”.
Danemarca a declarat că mai mult de jumătate din gazul din gazoductele Nord Stream din Marea Baltică s-a scurs în atmosferă.
„O majoritate clară a gazului a ieșit deja din conducte”, a spus Böttzauw. „Ne așteptăm ca restul să iasă până duminică”.
Marea Baltică este una dintre cele mai poluate corpuri de apă de pe Pământ din cauza substanțelor chimice industriale și a deșeurilor urbane.
Foto: Danish Defence
Comentarii