Tuesday, May 21, 2024
Jurnalism corect


Școli deschise peste pragul de 6 | Părinții ar fi de acord, dar doar cu testare masivă. Elevii spun că trebuia să existe un plan B

By Diochetanu Andreea , in Stirile zilei , at 29 septembrie 2021 Etichete: , ,

Ministerul Educației, condus de Sorin Cîmpeanu, vrea ca școlile să rămână deschise și după ce rata de infectare trece pragul de 6 cazuri la mia de locuitori în localitate. Potrivit unor surse Main News, ministrul Sorin Cîmpeanu a avut o întâlnire cu premierul Florin Cîțu în care au discutat această posibilitate.

Momentan, nu s-a luat o decizie oficială în acest sens, însă asociațiile de părinți ar fi de acord ca școlile să rămână deschise după depășirea acestui prag, doar dacă toată lumea va fi testată pentru depistarea coronavirusului – elevi, profesori, personal auxiliar.

Cristache Iulian, președintele Federației Naționale a asociațiilor de părinți, a declarat pentru Main News, că ar trebui testați inclusiv elevii și profesorii care sunt vaccinați împotriva COVID-19.

Deși ordinul comun este făcut fără consultarea partenerilor de dialog social și ar trebui să-și asume această degringoladă din acest moment, atât Ministerul Educației, cât și Ministerul Sănătății, putem vorbi de prezență fizică și peste acest prag de 6 la mie cu condiția testării în masă la nivelul unităților de învățământ.

Mai puțin copiii din ciclul primar și preșcolarii. În rest, clasa a 5-a în sus, inclusiv și cei vaccinați, fie că vorbim de elevi sau profesori, personal auxiliar, să se testeze. Atunci ai garanția că, într-adevăr, lucrurile pot merge și peste 6 la mie. Fără condiția testării nu suntem de acord, pentru că riscul este imens”, a declarat Cristache.

Ce spun elevii

De cealaltă parte, elevii sunt de părere că ar trebui să meargă fizic la cursuri doar elevii din an terminal, pentru că o „școală plină de elevi”, în contextul epidemiologic actual, nu este sigură.

Cred că trebuia să existe o variantă B, pentru că la începutul anului școlar nu s-a luat în calcul depășirea acestui prag. Când ministerul a ieșit inițial cu o poziție a spus că elevii vor merge fizic la școală și punct. Apoi, pe parcurs, s-a făcut acest prag. Din punctul meu de vedere, ar trebui să meargă la școală doar elevii din ani terminali, pentru că o școală plină de elevi, în aceste condiții pandemice, nu cred că este sigură”, a declarat pentru Main News Ana Maria Groza, președintele Asociației Elevilor din București și Ilfov.

Context

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, a anunțat miercuri, 29 septembrie, că, până vineri, autoritățile vor decide dacă mențin regulile existente pentru desfășurarea orelor de curs în mod fizic sau dacă se vor schimba regulile, în așa fel încât unitățile școlare să fie ultimele care se închid, pe fondul creșterii numărului de cazuri de COVID-19.

La acest moment, regula este clară, în localitățile în care se depășește rata de infectare de 6 la mie, la nivelul zilei de vineri școlile ar urma să treacă în online, cu excepția școlilor speciale, grădinițele și creșele rămân deschise”, a explicat Sorin Cîmpeanu.

Pe fondul creșterii numărului de cazuri, rata de incidență se apropie de pragul în funcție de care școlile ar trebui să treacă în online în cele mai multe dintre localități.

Astfel, ministrul Educației a anunțat că va discuta cu ceilalți factori decidenți, printre care cei din Ministerul Sănătății, pentru a modifica ordinul comun, care stabilește regulile de desfășurare a orelor de curs, adoptat la începutul lunii.

Cîmpeanu a precizat că își dorește ca România să aplice principiul „școlile se închid ultimele și se deschid primele”.

Foto: Inquam Photos / Virgil Simonescu

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW