Monday, May 20, 2024
Jurnalism corect


Al doilea an școlar care începe în pandemia de coronavirus. Ce se întâmplă la apariția unui caz COVID

By Matthew Garvey , in Stirile zilei , at 12 septembrie 2021

Al doilea an școlar din timpul pandemiei de coronavirus începe luni, 13 septembrie, cu participarea fizică a elevilor din localitățile în care rata de infectare este mai mică de 6 cazuri la mia de locuitori. Festivitățile de deschidere se vor putea organiza în acest an în aer liber, dar ministrul Educației îi atenționează pe părinți să evite aglomerările.

Părinții pot participa la festivități, în funcție de fiecare școală, se face recomandarea de a se evita prezența părinților alături de elevi la începutul școlii sau să nu vină ambii părinți, nu e o interdicție, e o recomandare”, a transmis ministrul Educației duminică, 12 septembrie, la finalul videoconferinței cu prefecții.

Potrivit Ordinului comun dintre ministrul Educației și ministrul Sănătății, publicat luni, 6 septembrie, în Monitorul Oficial, festivitățile de deschidere a anului școlar/universitar vor putea fi organizate doar în exterior, cu purtarea obligatorie a măștii de protecție și fără ca durata acestora să depășească 1 oră și jumătate.

Măsurile prevăzute în Ordin

Ordinul comun conține regulile noului an școlar și precizează că scenariul de funcționare al instituției de învățământ se va actualiza săptămânal, cu referință la fiecare zi de vineri, în funcție de situația evoluției epidemiologice, publicată pe site-ul DSP.

Concret, în scenariul 1, în care rata de incidență a unei localități este mai mică sau egală cu 6/1000 locuitori, toți antepreșcolarii, preșcolarii și elevii vor putea participa fizic la ore.

În al doilea scenariu, în care rata de infectare dintr-o localitate depășește 6/1000 locuitori, toți antepreșcolarii, preșcolarii și elevii din învățământul special vor continua să meargă la școală, în timp ce restul elevilor vor face orele în online.

În situații justificate de infrastructură și resursele existente, unitățile de învățământ/unitățile conexe pot desfășura activități didactice în sistem online cu aprobarea ISJ/ISMB”, se arată în ordin.

În localitățile în care este instituită măsura carantinei, toți copiii vor participa la ore de curs desfășurate exclusiv online.

Masca de protecție, obligatorie pentru profesori

Personalul didactic/nedidactic și personalul didactic auxiliar din școli are obligația să moarte masca de protecție în permanență, chiar dacă se află în cancelarie, în pauză sau se deplasează către o sală de clasă, mai puțin în situațiile în care se impune un contact vizual complet, caz în care se vor putea folosi vizierele.

În cazul orelor de sport, dacă incidența localității în care se află școala este mai mică de 2/1000, acestea se vor putea desfășura în spații închise, fără obligativitatea purtării măștii de protecție. La o rată de incidență mai mare de 2/1000, orele de sport se vor desfășura doar în aer liber.

Elevii pot fi scutiți de prezența fizică

Elevii mai mici de 12 ani care au fost diagnosticați cu boli respiratorii cronice severe, boli cardiovasculare, obezitate severă, diabet zaharat tip I, boli inflamatorii, boli imune/autoimune, boli rare, boli ereditare de metabolism, dizabilități, tratament imunosupresiv sau alte afecțiuni cronice, cu avizul și recomandările medicului și cu acordul părinților, pot fi scutiți de prezența fizică în școală.

În cazul elevilor de peste 12 ani care au fost diagnosticați cu afecțiuni asociate cu imunodepresie moderată sau severă (transplant, afecțiuni oncologice în tratament imunosupresor, imunodeficiențe primare sau dobândite, alte tipuri de tratamente imunosupresoare) cu avizul și recomandările medicului și cu acordul scris al părinților pot fi scutiți de prezența fizică în școală, chiar dacă s-au vaccinat împotriva COVID-19 cu schema completă.

Ce se întâmplă la apariția unui caz de COVID

În momentul în care apare un caz de COVID-19 clasă, cursurile cu prezența fizică vor fi suspendate pentru o perioadă de 14 zile.

În situaţia în care în aceeaşi sală cursurile sunt organizate în schimburi, se vor suspenda doar cursurile cu prezență fizică pentru clasa în care a fost confirmat cazul de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2. Elevii din schimbul următor continuă cursurile cu prezență fizică după o dezinfectare prealabilă a sălii de clasă”, potrivit sursei citate.

Cursurile pentru clasa suspendată se vor putea relua cu prezență fizică începând cu a 8-a zi de la data confirmării cazului pozitiv, pentru elevii care se testează și rezultatul este negativ.

Testarea elevilor se realizează în a 8- a zi de la data confirmării cazului pozitiv de către cadrul medical din unitatea de învățământ sau, acolo unde nu este posibil, de către o echipă mobilă din cadrul DSPJ/DSPMB. Până la efectuarea testului, elevii continuă activitatea didactică în regim online. Elevii care nu se prezintă la testare reiau cursurile cu prezență fizică dupa 14 zile de la suspendarea acestora”, se arată în ordinul comun dintre MEN și MS.

Ca excepție, elevii claselor VII-XII/XIII care s-au vaccinat împotriva COVID-19 sau cei care au fost confirmați pozitiv cu COVID-19 în ultimele 180 de zile pot continua cursurile cu prezența fizică.

La apariția cazurilor de COVID-19 în rândul cadrelor didactice sau personalului școlar, acestea vor fi nevoite să anunțe conducerea unității de învățământ care, la rândul ei, are obligația să anunțe DSP.

În urma anchetei epidemiologice, va stabili care sunt contacții direcți ai acestora și va decide împreună cu conducerea unității de învățământ dacă se impune suspendarea activităților didactice la nivelul grupei/clasei sau unității de învățământ”, potrivit ordinului.

Sursă foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW