Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Schimbare de situație în cazul intervenției CJUE pe tema prescripției. Cererea DNA a fost anulată la Înalta Curte

By Matthew Garvey , in Justitie Stirile zilei , at 1 martie 2023 Etichete: , , , , , ,

Decizia Curții de Apel Brașov, prin care a admis sesizarea la Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) în cazul deciziei controversate prin care prescripția răspunderii penale a devenit lege penală mai favorabilă, a fost răsturnată de Înalta Curte de Casație și Justiție.

Cererea de sesizare a CJUE a fost depusă la apelul procesului din dosarul „Mită la partid”, în care fostul președinte al Consiliului Județean Brașov, Aristotel Căncescu, a fost condamnat la 8 ani de închisoare în primă instanță, fiind acuzat că a primit mită de la mai mulți membri PNL pentru diverse funcții.

Concret, pe 28 februarie, ÎCCJ a admis cererea fostului președinte al Consiliului Județean Brașov de strămutare a dosarului la Curtea de Apel Ploiești.

Mai mult, judecătorii Înaltei Curți au menținut doar actele îndeplinite în cauză până pe 6 decembrie 2022, astfel că decizia Curții de Apel Brașov de a sesiza CJUE, luată la începutul anului 2023, nu mai este valabilă.

CITEȘTE MAI MULTE DETALII AICI: De ce au cerut judecătorii intervenția CJUE pe tema prescripției: Ar aduce atingere valorilor statului de drept

Context

Decizia reclamată la CJUE a fost dată de Înalta Curte de Casație și Justiție într-o dezbatere de anul trecut, stârnită pe fondul altor două decizii ale Curții Constituționale în ceea ce privește prescripția – 297/2018 și 358/2022.

Atunci, Înalta Curte a decis că prescripția răspunderii penale se poate aplica drept lege penală mai favorabilă.

DNA a criticat în mai multe rânduri decizia ÎCCJ și a arătat că peste 500 de dosare, cu prejudicii care trec de 1,2 miliarde de euro, ar urma să fie afectate. Poziția procurorilor a fost susținută și de experții contactați de Main News (detalii, aici).

Procurorii menționau că vor cere sesizarea CJUE pentru „a aprecia asupra concordanței deciziilor CCR, respectiv ICCJ cu normele europene și jurisprudența CJUE, care, printre altele prevăd obligația statului român de a cerceta și sancționa, într-o manieră efectivă, faptele de corupție și fraudarea fondurilor europene”.

Articolul din Codul penal care reglementează termenele de prescripție a răspunderii penale poate fi citit aici.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii