Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Schimbare de atitudine privind aderarea la Spațiul Schengen. Klaus Iohannis: Vrem să intrăm într-un acord care nu mai funcţionează

By Ana Teșcan , in Stirile zilei , at 26 octombrie 2023 Etichete: ,

Schimbare uriașă de atitudine a șefului statului. Președintele Klaus Iohannis a declarat joi, 26 octombrie, la Bruxelles, că Spațiul Schengen „nu funcționează”. Este pentru prima dată când un oficial român pune sub semnul întrebării utilitatea aderării la spațiul de liberă circulație. 

„Realitatea este că spaţiul Schengen nu mai funcţionează şi aproape că nu mai există, fiindcă, din cauza migraţiei, care este destul de importantă, foarte multe state şi-au închis graniţele. Chiar în zona noastră, în estul Uniunii, ştiţi foarte bine că au apărut succesiv mai multe închideri de graniţe. Cineva ar putea să constate că noi vrem să intrăm într-un acord care nu mai funcţionează”, a spus Iohannis, citat de News.ro.

Preşedintele României a punctat că prin aderarea României, spaţiul Schengen ar deveni mai sigur, mai puternic şi, cu ţara noastră în Schengen, poate fi reformat „cu o energie nouă” acest spaţiu.

„Este o întrebare pe care trebuie să ne-o punem şi discuţia pe Schengen este mai veche. Faptul că Schengen are probleme se ştie demult şi, pe de o parte, există dorinţa de a moderniza Acordul Schengen, pe de altă parte există unii care se opun la orice, inclusiv la extindere”, a continuat şeful statului.

CITEȘTE ȘI: Cum influențează războiul din Israel migrația și spațiul Schengen ANALIZĂ

Sursa foto: Adminsitrația Prezidențială

Comentarii