Thursday, May 30, 2024
Jurnalism corect


Schema de vaccinare inițială va cuprinde 3 doze pentru persoanele cu răspuns imun scăzut

By Diochetanu Andreea , in Stirile zilei , at 6 octombrie 2021

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare, a anunțat miercuri, 6 octombrie, că în România ar putea fi schimbată schema de vaccinare împotriva coronavirusului. În loc ca schema inițială să conțină două doze (prima doză + rapel), aceasta ar putea include de la început trei doze de ser antiCovid, dar doar pentru persoanele vulnerabile.

„O să readuc aminte că ieri EMA a autorizat cele două recomandări pentru administrarea de o doză suplimentară de vaccin în cadrul primei scheme, pentru persoanele imuno-deprimate, care va cuprinde atât vaccinul Pfizer, cât și Moderna. Asta înseamnă că vom avea o schemă de trei doze inițial plus, la un moment dat, un rapel la cel puțin 6 luni de la schema inițială.

Iar la persoanele care au un răspuns imun normal, persoanele imuno-competente vor avea schema de două doze la prima vaccinare și un rapel după minimum 6 luni, așa cum se recomandă în momentul de față. Acea doză booster”, a explicat Valeriu Gheorghiță.

CITEȘTE ȘI Capitala a ajuns la o rată de vaccinare de aproape 53%. Ce județe sunt fruntașe la imunizare

Se administrează la 28 de zile după doza 2

A treia doză din schema inițială va fi administrată la 28 de zile după a doua doză, indiferent de serul împotriva SARS-CoV-2. Acum, autoritățile sanitare lucrează la cateogoriile de pacienți care vor putea fi vaccinați cu 3 doze de vaccin.

„Această doză suplimentară în cadrul schemei inițiale care se recomandă persoanelor cu răspuns imun scăzut se administrează la 28 de zile atât pentru vaccinul Pfizer, cât și pentru cel de la Moderna.

În momentul de față am consultat comisiile de specialitate de la Ministerul Sănătății și avem o centralizare a categoriilor de pacienți care pot beneficia de trei doze de vaccin încă de la prima schemă.

Mâine vom avea o întâlnire la CNCAV, unde vom definitiva categoriile de pacienți. Se va face apoi o informare a Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România și, ulterior, vor fi informați profesioniștii din domeniul Sănătății, tocmai pentru a ști de la început indicațiile în ce privește schema cu trei doze de vaccin”, a completat președintele CNCAV.

Persoanele eligibile vor primi recomandare de la medic

Medicii decid ce pacienți sunt eligibili:

„(…) persoanele care vor fi eligibile pentru 3 doze vor primi recomandare de la medicul specialist, fie medicul care supraveghează starea post transplant a unui pacient, fie medicul care supraveghează o anumită afecţiune oncologică. Pacienţii se vor prezenta la centrele de vaccinare cu această recomandare şi vor primi o schemă de vaccinare cu 3 doze”, a completat șeful campaniei de vaccinare.

Foto: Inquam Photos / George Calin

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW