Saturday, June 15, 2024
Jurnalism corect


Schema de ajutor de stat pentru Cultură, anunțată de Guvern / Cât de benefică este pentru un domeniu grav afectat de COVID-19

By Matthew Garvey , in Stirile zilei , at 21 noiembrie 2020

Guvernul a prezentat o schemă de ajutor de stat pentru sectorul cultural, în valoare totală de 100 de milioane de euro. De acești bani ar urma să beneficieze operatorii culturali care nu au venituri din vânzarea de bilete, operatorii culturali care au organizat un festival, librăriile și editurile. 

Ministerul Culturii, cu sprijinul Guvernului României, a realizat un proiect de schemă de ajutor de stat, pentru a veni în sprijinul sectorului cultural, unde au fost sistate activitățile, ca măsură de precauție pentru evitarea răspândirii SARS COV-2”, se arată într-un comunicat emis de Ministerul Culturii.

CITEȘTE ȘI: Mai multe teatre independente din România, apel disperat către autorități: Sectorul independent românesc al artelor performative se află în pericol de dispariție

Contactată de mainnews.ro, Cristina Modreanu, președintele Asociației pentru Promovarea Artelor Spectacolului și redactor-șef Scena.ro, a afirmat că schema de ajutor de stat pentru domeniul cultural este o măsură necesară, dar consideră că birocrația din sistemul administrativ ar putea să excludă mulți „candidați potențiali”.

Este o măsură foarte necesară, care a fost adoptată în majoritatea statelor europene în acest an (cu sume diferite, evident). Nu știu dacă e suficient ca să salveze cultura independentă de la noi, probabil că nu, dar este un început. Mai rămâne de văzut dacă birocrația nu va ucide bunele intenții pentru că sunt anumite condiții care trebuie să fie respectate, dintre care unele de natură să excludă mulți potențiali candidați”, a precizat Cristina Modreanu.

Cine ar urma să beneficieze de banii dați de Guvern

Schema de ajutor de stat prezentată de Guvern ar urma să vizeze următoarele măsuri:

Măsura A: microgranturi
Operatorii culturali care nu au venituri din vânzare de bilet
Valoarea maximă a ajutorului de stat este echivalentul în lei a sumei de 4.000 euro/beneficiar de ajutor de stat.

Măsura B: Granturi pentru organizare festivaluri culturale
Operatorii culturali care au organizat un festival cultural cu vânzare de bilete.
Valoarea maximă a ajutorului de stat este echivalentul în lei a 25% din valoarea brută a biletelor vândute la ediția din 2019 a festivalului, dar nu mai mult de 800.000 euro. 

Măsura C – Granturi pentru organizare evenimente culturale
Operatorii culturali au organizat evenimente culturale în anul 2019 și au venituri din bilete vândute 

C.1 Evenimente muzicale și evenimente de tip stand-up comedy:
Între 1 – 10 evenimente organizate în anul 2019 – valoarea maximă a ajutorului de stat este echivalentul în lei a 5% din valoarea brută a biletelor vândute la evenimentele organizate în 2019, dar nu mai mult de 800.000 euro. 
Între 11 – 50 evenimente organizate în anul 2019 – valoarea maximă a ajutorului de stat este echivalentul în lei a 7% din valoarea brută a biletelor vândute la evenimentele organizate în 2019, dar nu mai mult de 800.000 euro.
Peste 50 evenimente organizate în anul 2019 – valoarea maximă a ajutorului de stat este echivalentul în lei a 9% din valoarea brută a biletelor vândute la evenimentele organizate în 2019, dar nu mai mult de 800.000 euro.

C.2 Evenimente din alte domenii culturale decât domeniul muzical și stand-up comedy:
Valoarea maximă a ajutorului de stat este echivalentul în lei a 50% din valoarea brută a biletelor vândute la evenimentele organizate în 2019, dar nu mai mult de 800.000 euro.

Măsura D – Granturi pentru librării
Valoarea maximă a ajutorului de stat este echivalentul în lei a 25% din valoarea brută a vânzărilor de carte din 2019, dar nu mai mult de 800.000 euro.

Măsura E – Granturi pentru edituri
Valoarea maximă a ajutorului de stat este echivalentul în lei a 25% din valoarea brută a vânzărilor fizice directe de carte din 2019, dar nu mai mult de 800.000 euro. 
Etapa de preînscriere în registrul sectorului cultural a operatorilor economici va dura o săptămână. Această etapă este necesară pentru evaluarea impactului bugetar al schemei de ajutor de stat pentru sprijinirea culturii, astfel încât bugetul alocat să fie și cel necesar și suficient. După ce Ministerul Culturii va avea acest impact bugetar, actul normativ aferent Schemei de ajutor de stat va fi pus în consultare publică. Termenul estimat pentru operaționalizarea schemei va fi începutul anului 2021.
Bugetul estimat este de 100.000.000 Euro”, a anunțat Ministerul Culturii.

„Reflectă preferința guvernului pentru o cultură comercială”

Cristina Modreanu a explicat că diferența dintre granturile de 4.000 de euro și cele de maximum 800.000 de euro ar reflecta preferința actualului Guvern pentru o cultură comercială, care aduce profit.

În plus, condiționarea sprijinului financiar de profitul obținut din activități ar fi o dovadă de dispreț față de entitățile care se axează pe consistența actului cultural.

Diferența dintre granturile cu sumă fixă, 4000 de euro și cele pentru entități cu profit economic, maxim 800.000 euro mi se pare uriașă și reflectă preferința actualului guvern pentru o cultură comercială, pentru profit, nu pentru educație. Să condiționezi sprijinul într-un asemenea an de profitul din activități culturale, care nu poate fi obținut decât de marile festivaluri și evenimente de entertainment înseamnă să disprețuiești activități mult mai consistente cultural și educațional care nu sunt de natură să aducă bani. Cât despre faptul că acest sprijin guvernamental vine înainte de alegeri, nu vreau sa speculez nimic, în cabina de vot suntem singuri cu conștiința noastră, indiferent de “recompensele” inventate de politicieni”, a declarat Cristina Modreanu, pentru mainnews.ro.

Sursă foto: teatrulact.ro

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW