Saturday, May 18, 2024
Jurnalism corect


Mai multe teatre independente din România, apel disperat către autorități: Sectorul independent românesc al artelor performative se află în pericol de dispariție

By Matthew Garvey , in Stirile zilei , at 31 august 2020 Etichete: , ,

Mai multe teatre independente din România au semnat un apel public adresat autorităților, cerând sprijin financiar concret pentru următorul an. Reprezentanții spațiilor independente de cultură argumentează că venitul obținut în urma vânzării de bilete se va înjumătăți, iar aceștia nu vor putea să-și acopere cheltuielile. 

Teatrele ar urma să se redeschidă de la 1 septembrie, respectând normele sanitare impuse de Guvern. Una dintre măsurile pe care reprezentanții spațiilor de cultură vor fi nevoiți să le respecte este distanțarea socială, care presupune reducerea venitului obținut în urma vânzării de bilete la jumătate.

Teatrele independente din țară se bazează exclusiv pe vânzarea de bilete și susțin că, în urma reducerii încasărilor, nu vor putea să-și acopere cheltuielile. Reprezentanții acestora au semnat un apel public către autorități, în care aceștia cer sprijin financiar concret din partea Guvernului pentru următorul an.

Sectorul independent românesc al artelor performative se află în pericol de dispariție!

Zeci de spații culturale independente și mii de artiști și lucrători culturali independenți din toată țara riscă să rămână fără venituri și în imposibilitatea de a-și continua activitatea și de a se auto susține. Lipsa de implicare a autorităților în sprijinirea spațiilor culturale independente în următorul an ar demonstra o gravă neînțelegere a rolului esențial pe care acestea îl joacă în prezentul și viitorul cultural al României.

(…)Reprezentanți ai spațiilor independente pentru arte performative din toată țara facem un apel public către autorități – Guvernul României, Ministerul Culturii, Ministerul Finanţelor Publice, Ministerul Fondurilor Europene România, Primării și Prefecturi – cerându-le sprijinul financiar concret pentru următorul an, care se va dovedi definitor pentru peisajul cultural. Cunoaștem și susținem necesitatea regulilor sanitare pentru prevenirea răspândirii SARS-CoV-2, le respectăm și promovăm activ respectarea lor. Însă, în condițiile în care, pentru a evita răspândirea virusului, vom relua reprezentațiile ocupând doar jumătate din capacitatea sălilor de spectacole, venitul obținut din vânzarea de bilete se va înjumătăți și ne vom vedea în imposibilitatea achitării cheltuielilor necesare continuării activității.

Spre deosebire de teatrele și instituțiile culturale de stat, care beneficiază de bugete pentru producții, spații, utilități, salarii etc. și pentru care reluarea reprezentațiilor la interior, cu distanțare fizică, nu ar avea consecințe asupra continuării activității, pentru spațiile culturale independente consecințele ar fi devastatoare.

Atragem atenția că, fără implicarea autorităților în susținerea financiară a spațiilor independente pe toată perioada restricțiilor și a reducerii drastice a numărului de spectatori în sălile de spectacole, sectorul nostru va dispărea, iar golul cultural pe care acesta îl va lăsa nu va putea fi recuperat. De aceea, cerem autorităților sprijin financiar. Demersul nostru va fi oficializat printr-o serie de propuneri concrete trimise către acestea. Sperăm că apelul nostru să fie ascultat și să primească un răspuns. Lipsa acestuia ar fi o dovadă de nepăsare, o greșeală care nu ar face decât să condamne la dispariție un sector cultural esențial care, până acum, a adus statului și societății doar beneficii”, este apelul făcut de reprezentanții teatrelor independente către autorități.

Sursă foto: Facebook – unteatru

 

 

Comentarii


  • Здравствуйте! Возник вопрос про получить деньги в долг? Предоставляем надежный источник финансовой помощи. Вы можете получить средства в займ без излишних вопросов и документов? Тогда обратитесь к нам! Мы предоставляем привлекательные условия кредитования, моментальное решение и обеспечение конфиденциальности. Не откладывайте свои планы и мечты, воспользуйтесь доступным предложением прямо сейчас!

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW