Wednesday, January 19, 2022
Jurnalism corect


Scandalul moțiunii de cenzură continuă: AUR intră în grevă parlamentară

By Matthew Garvey , in Politic Stirile zilei , at 20 septembrie 2021

George Simion, liderul Alianței pentru Unirea Românilor (AUR), a declarat luni, 20 septembrie, că parlamentarii formațiunii vor intra în grevă până când moțiunea de cenzură, depusă de USR PLUS și AUR împotriva Guvernului condus de Florin Cîțu, va fi dezbătută și votată în plen.

Florin Cîţu trebuia demult să nu mai fie prim-ministrul României. S-au folosit de tertipuri şi au călcat în picioare Constituţia României(…)Este un gest fără precedent. Nu vom participa la votul de astăzi din plen şi nu vom vota în comisii, dar suntem prezenţi cu toţii”, a declarat George Simion, luni, la Parlament, citat de Agerpres.

Simion a precizat că parlamentarii formațiunii vor participa, în cursul serii de luni, la un protest în Piața Victoriei, organizat împotriva introducerii certificatului digital pentru accesul în restaurante sau cinematografe.

Greva noastră durează până când moţiunea este supusă la vot şi vom anunţa cât de curând o dată a unui mare protest în Bucureşti, în care vom invita alături de noi şi sindicate, şi patronate, şi pe toţi românii de rând”, a precizat Simion.

Președintele Senatului, Anca Dragu, a precizat luni că demersul AUR, de a intra în grevă parlamentară, a fost anunțat încă de săptămâna trecută.

AUR a anunţat încă de săptămâna trecută că sunt în grevă parlamentară, pentru că solicitarea dumnealor de a intra la dezbatere şi vot moţiunea de cenzură nu a fost aprobată”, a explicat președintele Senatului luni, la Parlament, citat de G4Media.

Solicitarea USR PLUS, fără răspuns de la Camera Deputaților

Dragu a adăugat că a înaintat la Camera Deputaților solicitarea liderului deputaților USR PLUS, Ionuț Moșteanu, de a convoca plenul pentru dezbaterea și votul moțiunii de cenzură.

Eu am transmis către Camera Deputaţilor solicitarea liderului grupului USR PLUS, Ionuţ Moşteanu, de a convoca un BPR în care să convocăm plenul pentru dezbatere şi vot, dar încă nu am un răspuns”, a declarat Anca Dragu.

Președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban, transmitea miercuri, 15 septembrie, că, după ce se va consulta cu președintele Senatului și cu Departamentul legislativ al Camerei, va anunța decizia sa.

 Context

În ziua în care Florin Cîțu a introdus proiectul „Anghel Saligny” pe ordinea de zi suplimentară a ședinței de Guvern din 1 septembrie, intenție criticată de USR PLUS, acesta l-a revocat din funcție pe Stelian Ion, al doilea ministru USR PLUS dat afară de Cîțu.

Ulterior, USR PLUS a depus, împreună cu AUR, o moțiune de cenzură împotriva Guvernului condus de Florin Cîțu, citită în ședința plenului comun din 9 septembrie, iar toți miniștrii formațiunii, inclusiv vicepremierul Dan Barna, și-au dat demisia din Executiv.

În timp ce Ludovic Orban, președintele Camerei Deputaților, și Anca Dragu, președintele Senatului, au încercat să grăbească votul și dezbaterea asupra moțiunii de cenzură, aceștia s-au lovit de încercările PSD și PNL – aripa Cîțu de a boicota fiecare încercare de stabilire a calendarului.

În plus, Florin Cîțu a cerut Curții Constituționale să constate un conflict juridic de natură constituțională între Guvern și Parlament, decizie pe care CCR o va pronunța pe 28 septembrie, la 3 zile după Congreul PNL.

Astfel, parlamentarii PSD, PNL și UDMR au decis că votul și dezbaterea moțiunii de cenzură va avea loc după decizia CCR, lucru ce i-a nemulțumit pe parlamentarii USR PLUS și AUR.

Între timp, PSD a anunțat că va vota moțiunea de cenzură depusă de USR PLUS și AUR și că, în cazul în care CCR o va declara neconstituțională, va iniția o moțiune proprie pentru demiterea Guvernului Cîțu.

AUR are 43 de parlamentari, dintre care 30 de deputați și 13 senatori.

CITEȘTE MAI MULTE AICI: USR PLUS cere Curții Constituționale să tranșeze scandalul moțiunii de cenzură înainte de Congresul PNL

Sursă foto: Inquam Photos / Ilona Andrei

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW