Sunday, May 26, 2024
Jurnalism corect


USR PLUS cere plen reunit pentru dezbaterea și votul moțiunii de cenzură, depusă împreună cu AUR

By Matthew Garvey , in Politic Stirile zilei , at 14 septembrie 2021

Liderul deputaților USR PLUS, Ionuț Moșteanu, le cere marți, 14 septembrie, președinților celor 2 Camere din Parlament să convoace plenul reunit pentru a dezbate și vota moțiunea de cenzură „Demiterea Guvernului Cîțu, singura șansă a României de a trăi”, depusă împreună cu Alianța pentru Unirea Românilor (AUR).

De la citirea moțiunii, acum moțiunea e în linie dreaptă, trebuie dezbătută și votată, nu înțeleg de ce se mai amână(…)Între timp, s-a întâmplat ceva și lucrurile nu mai merg cu aceiași viteză(…)Astăzi, Ludovic Orban este plecat și a delegat atribuțiile unui coleg, vicepreședinte PNL. Astăzi nu vom avea un plen reunit pentru dezbaterea moțiunii. Singurii care ne dorim suntem noi, de la USR PLUS și AUR. PNL și PSD sunt bloc în spatele lui Florin Cîțu”, a declarat Ionuț Moșteanu, liderul deputaților USR PLUS, la Parlament.

Cererea grupului parlamentar USR PLUS

Arătăm că Moțiunea a fost prezentată în ședința comună a Camerelor Parlamentului României din data de 09.09.2021. În consecință, solicităm să luați act de prezentarea moțiunii de cenzură și să procedați la convocarea ședinței comune a Camerelor Parlamentului pentru dezbaterea acesteia, în conformitate cu dispozițiile imperative și fără echivoc ale Constituției României – art 113 alin. 3”, se arată în cererea liderului deputaților USR PLUS.

Context

Coaliția formată din PNL, USR PLUS și UDMR este la un pas de destrămare, după criza politică generată de premier. În ziua în care Florin Cîțu a introdus proiectul „Anghel Saligny” pe ordinea de zi suplimentară a ședinței de Guvern din 1 septembrie, intenție criticată de USR PLUS, acesta l-a revocat din funcție pe Stelian Ion, al doilea ministru USR PLUS dat afară de Cîțu.

Ulterior, USR PLUS a depus, împreună cu AUR, o moțiune de cenzură împotriva Guvernului condus de Florin Cîțu, citită în ședința plenului comun din 9 septembrie, iar toți miniștrii formațiunii, inclusiv vicepremierul Dan Barna, și-au dat demisia din Executiv.

În timp ce Ludovic Orban, președintele Camerei Deputaților, a încercat să grăbească votul și dezbaterea asupra moțiunii de cenzură, acesta s-a lovit de încercările PSD și PNL – aripa Cîțu de a boicota fiecare încercare de stabilire a calendarului.

În plus, Florin Cîțu a cerut Curții Constituționale să constate un conflict juridic de natură constituțională între Guvern și Parlament.

Astfel, votul asupra moțiunii de cenzură s-ar putea da după decizia CCR, întrucât și liberalii din tabăra premierului, dar și social-democrații, vor să împingă plenul reunit până după Congresul PNL, din 25 septembrie. Congresul USR PLUS este programat pe 2 octombrie.

Sursă foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW