Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Scandalul majorării preţurilor poliţelor RCA: Șeful ASF, chemat în Parlament

By Vîrban Robert , in Politic Stirile zilei , at 10 martie 2023 Etichete: ,

USR depus o solicitare de invitare în Parlament a preşedintelui Autorității de Supraveghere Financiară, Nicu Marcu, pentru ca acesta să ofere lămuriri cu privire la majorarea prețurilor polițelor RCA.

„Au explodat preţurile la RCA. Spre exemplu, pentru o maşină cu motor de 1,5 litri, a crescut de la 900 la 1.200 de lei tariful de referinţă. Există şi un vinovat: PSD şi PNL, cei care au politizat conducerea ASF, Autoritatea pentru Supraveghere Financiară, adică poliţistul acestei pieţe de asigurări care trebuia să nu lase să se întâmple o ţeapă de proporţiile City Insurance. Statul român a plătit până acum 650 de milioane de lei şi de-abia a ajuns la jumătate cu despăgubirile”, a declarat preşedintele USR, Cătălin Drulă.

Scumpiri importante la RCA

Autoritatea de Supraveghere Financiară a publicat miercuri, 8 august, noile tarife de referință pentru asigurarea de răspundere civila auto, acestea fiind în medie, pentru persoanele fizice, cu 16,2% mai mari față de anul trecut.

De exemplu, un șofer cu vârsta sub 30 ani care conduce un autoturism cu un motor de sub 1200 centimetri cubi, va trebui să plătească în jur de 1.820 lei, față de 1.280 lei anul trecut.

Plafonarea prețurilor, luată în calcul

Autoritatea de Supraveghere Financiară ia în calcul plafonarea preţurilor la asigurarea de răspundere civila auto (RCA) pentru o perioadă determinată de timp, a anunțat joi, 9 martie, purtătorul de cuvânt al ASF, Daniel Apostol, într-o intervenție la Digi 24.

„Avem la categoriile la care se încadrează peste 90% din automobilele asigurate RCA o creştere medie de circa 16 procente. Cu toate acestea, sau mai ales în acest context, confirm, în vederea protecţiei consumatorilor, Autoritatea de Supraveghere Financiară ia în calcul plafonarea tarifelor la RCA pentru o perioadă determinată de timp, vom vedea exact care este soluţia concretă. (…) Analizăm toate datele necesare unei astfel de decizii”, a declarat purtătorul de cuvânt al ASF, Daniel Apostol.

Acesta a precizat că decizia se va aplica atât persoanelor fizice, cât şi celor juridice.

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW