Thursday, November 30, 2023
Jurnalism corect


Ministerul Muncii propune dublarea numărului de muncitori străini acceptați în România

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 2 noiembrie 2021

Numărul muncitorilor străini nou-admiși pe piața forței de muncă din România ar putea fi majorat de la 50.000, cât este în prezent, la 100.000 începând cu anul 2022, conform unui proiect de Hotărâre al Ministerului Muncii. 

Propunerea, solicitată intens de angajatori, survine în contextul crizei de personal calificat cu care se confruntă România, după ce peste 3 milioane de persoane au emigrat în statele mai dezvoltate din vestul și nordul Europei.

Suplimentarea numărului muncitorilor străini nou-admiși pe piața forței de muncă până la 100.000 vine după ce, pe 11 august, Guvernul a majorat acest număr de la 25.000 la 50.000.

Lucrători străini pentru suplinirea deficitului de forță de muncă

În sprijinul acestei măsuri, Ministerul Muncii arată că, în perioada ianuarie-august a anului 2021, erau aproximativ 265.000 de locuri de muncă vacante. Conform datelor Inspecției Muncii, în perioada ianuarie – octombrie, angajatorii români au înregistrat 36.265 de contracte de muncă pentru muncitori străini extracomunitari.

În perioada ianuarie – august 2021, 6.518 de firme au solicitat eliberarea de adeverințe privind forța de muncă disponibilă pentru locul de muncă vacant. În aceeași perioadă a acestui an, structurile teritoriale ale ANOFM au eliberat adeverințe pentru 83.338 de locuri de muncă vacante pentru care nu a existat forță de muncă disponibilă, comparativ cu aceeași perioadă a anului 2020, când 4.135 firme au solicitat eliberarea de adeverințe pentru 49.200 de locuri de muncă vacante pentru care nu a existat forță de muncă disponibilă.

Principalele domenii de activitate conform clasificării activităților din economie, în perioada ianuarie – august 2021 se prezintă astfel:

– lucrări de construcții a clădirilor rezidențiale și nerezidențiale – 22.812;
– restaurante – 5.324;
– lucrări de construcții a altor proiecte inginerești n.c.a. – 3.887;
– activități de contractare, pe baze temporare, a personalului – 3.505;
– transporturi rutiere de mărfuri – 2.408;
– activități ale agențiilor de plasare a forței de muncă – 2.376;
– lucrări de construcții a drumurilor și autostrăzilor – 1.919;
– hoteluri și alte facilități de cazare similare – 1.772;
– întreținerea și repararea autovehiculelor – 1.651;
– fabricarea pâinii, fabricarea prăjiturilor și a produselor proaspete de patiserie – 1.282.

Cazul singalezilor alungați din Ditrău

La începutul anului 2020, un caz de xenofobie, care a șocat întreaga țară, a pus România pe primele pagini ale ziarelor occidentale. Doi brutari veniți din Sri Lanka să muncească în comuna Ditrău (județul Harghita), au fost aproape alungați de localnicii nemulțumiți că imigranții le periclitează locurile de muncă. Chiar dacă în final conflictul, care fusese alimentat și de propaganda anti-migrație a Guvernului de la Budapesta, s-a soluționat într-un mod fericit, povestea a scos la iveală că anumite comunități sau categorii sociale pot avea dificultăți în a accepta sosirea unor muncitori proveniți din culturi total diferite.

Potrivit datelor furnizate de Inspectoratul General pentru Imigrări, de la începutul acestui an și până la sfârșitul lunii iulie au fost eliberate 17.196 avize de angajare (adică 68,7% din total) și pentru același interval de timp sunt în curs de soluționare alte 3.620 de solicitări de eliberare a avizelor de angajare.

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW