Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Scandal între PNL şi PSD, în CJ Prahova: Social-democraţii îi acuză pe liberali că împart bani din buget primarilor pe criterii politice

By news.ro , in Politic Stirile zilei , at 15 aprilie 2024 Etichete: , ,

O şedinţă convocată de urgenţă de către conducerea Consiliului Judeţean Prahova, reprezentată de liberalul Dumitru Tudone, s-a transformat într-un scandal între social-democraţi şi liberali, reprezentanţii PSD acuzându-i pe liberali că alocă fonduri pe criterii politice. Primarul municipiului Ploieşti, ales în 2020 sub sigla PNL şi care anul acesta va candida din partea PSD, a reclamat că oraşului i s-a alocat o sumă foarte mică, mai mică decât fondurile pe care Consiliul Judeţean le-ar plăti unei publicaţii locale. Prefectul de Prahova, Emil Drăgănescu, a cerut consilierilor să respecte legea, amintindu-le că ar putea fi anchetaţi pentru abuz în serviciu.

Şedinţa de urgenţă convocată, luni, de conducerea Consiliului Judeţean Prahova s-a desfăşurat în prezenţa a numeroşi primari, parlamentari, dar şi a unor persoane care au mers în sala de şedinţe purtând tricouri cu mesajul  „Dumitrescu, baronul Lamborghini”, cu referire la preşedintele ales al CJ Prahova, Iulian Dumitrescu, care este cercetat penal pentru corupţie.

Prefectul judeţului Prahova, Emil Drăgănescu, a cerut consilierilor, încă de la debutul şedinţei, să se „guverneze după Codul Administrativ”.

„Aş dori să vă atrag atenţia că nimic nu merită pentru a călca în picioare legile acestei ţări. Sunteţi în faţa unei capcane, v-o spun ca reprezentant al Guvernului în teritoriu. Codul administrativ prevede la articolul 178 că şedinţele extraordinare se întrunesc pentru probleme urgente care nu pot fi amânate până la următoarea şedinţă ordinară. În caz de forţă majoră şi de maximă urgenţă, convocarea se poate face de îndată. Aţi fost convocaţi într-o şedinţă extraordinară de îndată pentru a aproba proiecte nebugetate, proiecte viitoare care sunt şi au întâietate împotriva altor proiecte la fel de importate pentru comunităţile prahovene. Avem o maximă urgenţă şi o forţă majoră să dăm 500.000 la o localitate cu un număr de populaţie şi la vecinul lui să nu dăm nimic? Avem un caz de forţă majoră să dăm unui oraş cu număr similar de populaţie cu alt oraş, avem cel mai mic motiv să nu luăm în seamă peste 30 de solicitări ale unor primari care fac parte dintr-o formaţiune politică? Pentru ce dvs faceţi astăzi acest lucru?”, le-a spus prefectul Emil Drăgănescu consilierilor.

El le-a atras acestora atenţia asupra faptului că pot fi anchetaţi pentru abuz în serviciu.

„Vreau să vă spun că în Codul Penal actualizat, abuzul în serviciu este pedepsit, incriminat şi, mai mult decât atât, specifică la alineatul 2 cu subiect şi predicat, că defavorizarea anumitor persoane, inclusiv pe criterii politice constituie infracţiune. Astăzi, pe adresa prefecturii a primit notificări prealabile de la persoane fizice de la persoane fizice, notificări prealabile de la un partid politic. Eu vă rog să faceţi abstracţie de faptul că urmează o campanie electorală. Aceşti bani pe care dvs vreţi să-i acordai astăzi cu titlul aşa cum o să constate alţii ce fel de titlu va fi, este o încălcare morală şi legală. Nu cred că doriţi ca oamenii pe care îi vedeţi, care sunt primari aleşi de toţi prahovenii, indiferent de culoarea politică, îi puneţi să se uite unii   ochii celorlalţi şi să se întrebe: de cu, oraş, nu primeşti nimic şi tu, oraş y primeşti? Unde este forţa majoră?”, a adăugat prefectul.

Acesta a anunţat că va contesta hotărârea prin care sunt alocate către unele localităţi din judeţ fonduri din bugetul Consiliului Judeţean, Drăgănescu susţinând că hotărârea „nu-şi va produce efectul”.

Unul dintre consilierii liberali i-a spus prefectului că „dezvoltarea comunităţilor reprezintă o urgenţă” şi de aceea şedinţa a fost convocată de îndată.

Un alt consilier liberal a catalogat discursul celor care contestă modul de alocare a fondurilor drept „intimidare”, el spunând: „Eu dau vot pentru alocarea unor sume, pe ce se duc banii îi răspund cei care primesc banii”

Drăgănescu a explicat că „49 de UAT-uri de o anumită culoare trebuie să primească astăzi 26.830.000, 12 UAT-uri de altă culoare trebuie să primească 3.050.000 din fondul dumneavoastră. Cota de 6%: 55 de UAT-uri de o anumită culoare trebuie să primească 30.129.000, 49 de UAT-uri de altă culoare primesc 6.700.000”

Modul în care au fost alocate sumele de către conducerea liberală a CJ Prahova a fost catalogată drept „bătaie de joc” de către social-democraţi.

„Suntem parteneri de alianţă, domnule preşedinte, la alegerile europarlamentare, şi nu numai, nu înţeleg cum discreditaţi cetăţenii judeţului Prahova care v-au votat şi împărţiţi banii fără o consultare cu grupurile politice”, a afirmat liderul grupului consilierilor PSD, Rareş Enescu.

Primarul municipiului Ploieşti, Andrei Volosevici, a explicat că oraşului reşedinţă de judeţ i-au fost alocaţi 400.000 de lei. Suma reprezintă mai puţin de jumătate decât suma propusă a fi alocată unei comune al cărei primar este cercetat penal pentru infracţiuni legate de exercitarea funcţiei şi care primeşte un milion de lei

„De ce ne mai chinuim să mai facem adrese? Oricum pentru mine e o bucurie că de data asta iau de patru ori mai mult decât a luat în doi ani şi ceva mai puţin decât bugetul unei publicaţii de aici. Am cerut pentru termie, sunt convins că se încălzesc şi ploieştenii PNL-işti, USR-işti, apolitici şi s-au încălzit în iarna asta”, a spus Andrei Volosevici, prezent la şedinţă.

Edilul din Ploieşti a amintit că, în anul 2022, atunci când a solicitat sprijin financiar Consiliului Judeţean Prahova pentru a cumpăra gaz necesar producerii de agent termic, CJ nu a alocat niciun leu, iar Primăria s-a împrumutat atunci de la o firmă privată.

Doi primari care nu fac parte nici din PNL, nici din PSD au acuzat Consiliul Judeţean că nu a fost capabil ca, pe raza comunelor lor, să întreţină nici măcar drumurile judeţene care traversează localităţile, deşi drumurile judeţene ar trebui administrate şi întreţinute de Consiliul Judeţean.

Un alt primar, cel al comunei Telega, a explicat că a cerut bani pentru o situaţie de urgenţă – consolidarea unei zone afectate de o alunecare de teren şi din cauza căreia un sat întreg ar rămâne izolat – edilul spunând că proiectul său „nici nu a fost luat în calcul”.

La rândul lor, primari membri ai PNL au acuzat PSD că atunci când deţinea majoritatea în Consiliul Judeţean alocau fonduri importante primarilor PSD.

„Şantajaţi, cumpăraţi primari cu aceste fonduri. (…) Din punctul nostru de vedere este mită electorală. De ce nu faceţi o repartiţie corectă? Pe număr de UAT-uri, pe priorităţi, de număr de populaţie, de necesităţi”, a afirmat deputatul PSD Bogdan Toader.

Vicepreşedintele CJ Prahova, Dumitru Tudone, care exercită atribuţiile preşedintelui Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie, neagă acuzaţiile potrivit cărora foloseşte fondurile instituţiei „în scop politic”,

Proiectul care vizează alocarea fondurilor de la Consiliul Judeţean Prahova către unităţile administrativ-teritoriale a primit 19 voturi pentru, fiind aprobat.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii