Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Scandal în Parlament pe tema vacantării funcției lui Octavian Goga, deputatul PSD condamnat la închisoare. Miza: Un vot la moțiunea de cenzură

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Politic Stirile zilei , at 8 octombrie 2019 Etichete: , , , , , ,

Marți, ședința de plen din Camera deputaților în care trebuia să se semneze vacantarea încetării mandatului de deputat al lui Octavian Goga, condamnat definitiv, în 2018,  la 2 ani și 4 luni de închisoare cu suspendare, s-a amânat din lipsă de cvorum. Dan Barna spune că defapt a existat cvorum și că PSD a făcut „bloc” în jurul unui condamnat penal pentru a mai câștiga o bilă neagră la moțiunea de cenzură.

152 de deputați au votat „pentru” încetarea mandatului de parlamentar al lui Octavian Goga, cvorumul fiind de 165. Doar Eugen Nicolicea a votat împotrivă, conform listei de vot afișată pe site-ul Camerei Deputaților.

Liderii deputaţilor PNL şi USR, Raluca Turcan şi Stelian Ion, au solicitat ca proiectul de hotărâre privind vacantarea mandatului lui Goga să fie supus primul la vot şi nu ultimul, însă acesta a a fost disputat abia la finalul ședinței. Pe lista de vot de astăzi se aflau 17 proiecte de lege.

Marți urma ca Alexandru Teacă să depună jurmământul în Camera Deputaților pentru postul de deputat PMP. Octavian Goga a intrat în Parlament, în 2016, pe listele PMP. 

Opoziția a solicitat de mai multe ori urgentarea vacantării funcției de deputat al lui Goga și înlocuirea acestuia cu următorul de pe listă, Alexandru Teacă.

În septembrie 2018, Goga a fost condamnat definitiv la 2 ani şi 4 luni de închisoare cu suspendare pentru săvârşirea infracţiunilor de refuz sau sustragere de la prelevarea de mostre biologice şi conducere fără permis auto.

Barna: PSD a boicotat ședința pentru a apăra un condamnat penal

Președintele USR acuză PSD că a boicotat ședința, de marți, din Camera Deputaților, cu scopul de a obține o bilă neagră la votul moțiunii de cenzură.

„În momentul în care s-a cerut vot, s-a văzut că nu există cvorum, deşi exista. Era foarte clar. Sala Camerei Deputaţilor era plină, exista cvorum.

PSD a decis să boicoteze, pentru a apăra un penal condamnat.Au preferat să blocheze si să suspende întreaga ședință pentru a face bloc în jurul unui condamnat penal .(…)Au preferat să facă blocheze întreaga ședință a Camerei Deputaților pentru a mai câștiga un vot la moțiune.

Miza acestui boicot este clară. În locul acestui deputat PSD venea unul de la PMP, care ar fi votat moțiunea. Au încercat, în acest fel, să mai ciupească un vot la moțiunea de cenzură”, a declarat Dan Barna.

Raluca Turcan: O ultimă dovadă că ceea ce a creat Liviu Dragnea în Camera Deputaților se perpetuează

„Vacantarea postului de deputat a domnului Goga înseamnă defapt eliberarea unui loc de deputat pentru o persoană condamnată definitiv. Azi, în văzul tuturor am primit dovada modului în care infractorii sunt protejați prin abuz în Camera Deputaților.

Este practic o ultimă dovadă că ceea ce a creat Liviu Dragnea în Camera Deputaților se perpetuează
Indiferent de numele celor care acum conduc aceasta instituție, s-a creat un sistem, un mod de decizie politică în favoarea persoanelor cu condamnare definitivă.

Abuzurile celor din PSD și natura infracțională a acțiunilor acestora se manifestă la cote de alarmă în ultimele zile de dinainte de moțiunea de cenzură”, a declarat Raluca Turcan.

Turcan a făcut un apel către instituțiile statului să  oprească „acțiunile de presiune personală asupra semnatarilor moțiunii”, pe care PSD le face.

„Fac un apel către instituțiile statului sa se autosesizeze și să oprească aceste acțiuni de presiune personală asupra semnatarilor moțiunii de cenzură și de folosire a banilor publici pentru a influența votul.

Am primit foarte multe plângeri ca sunt contactați de la vârful PSD și li se promit bani publici, avantaje instituționale și se recurge la presiuni personale”. a mai adăugat Turcan.

 

 

sursa foto: Inquam Photos/George Călin

 

 

 

 

 

 

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *