Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Scandal în Coaliție. Mai mulți grei ai PSD cer demiterea lui Virgil Popescu. Cum răspund liberalii

By Ana Teșcan , in Politic Stirile zilei , at 23 ianuarie 2023 Etichete: , , , ,

Nume din PSD îi cer demisia Ministrului Energiei, Virgil Popescu, în urma accidentului de la cariera Jilţ Sud, soldat cu moartea a trei persoane şi cu rănirea altor 10. Ministrul de resort a cerut luni, 23 ianuarie, noi demiteri din cadrul conducerii CE Oltenia. Demiterile îi vizează pe preşedintele Directoratului CE Oltenia, Daniel Burlan, cât și pe un alt membru de directorat, Marius Negru.

Purtătorul de cuvânt al PSD, Radu Oprea, a declarat pentru Main News că mai mulți social-democrați vor demiterea ministrului Energiei, în special cei din Comisia Economică din cadrul Senatului.

Radu Oprea invocă responsabilitatea morală a numirilor politice de la cârma CE Oltenia.

„Sigur că există o responsabilitate și ea va fi o dată probabil de natură penală stabilită de anchetele care sunt în curs, dar există și o responsabilitate morală asupra numirilor. I s-a cerut demisia directorului general numit de PNL abia astăzi, de către ministrul Virgil Popescu. 

Nu este normal că nu se fac investiții pentru siguranța minerilor, atâta timp cât orizontul de timp de desfășurare a acțiunii este foarte scurt. Și pentru această chestiune responsabilitatea directă, din punctul meu de vedere, era a ministrului Popescu. Și atunci, și acum, i-am cerut demisia domnului Popescu”, a declarat Radu Oprea pentru Main News.

Președintele Consiliului Județean Gorj, Cosmin Popescu (care, potrivit informațiilor din spațiul public, ar fi nașul lui Marius Negru), a dat tonul scandalului public, cerând demisia ministrului Energiei în dimineața zilei de duminică, 22 ianuarie: „Virgil Popescu, DEMISIA! Ești inuman!”, a scris social-democratul pe Facebook. Totodată, președintele CJ Gorj îl acuză pe Virgil Popescu că aruncă vina înspre PSD.

Politeţurile şi respectul nu îşi mai au rostul, pentru că PNL calcă pe cadavre şi târăşte prin mocirlă durerea salariaţilor şi a familiilor celor decedaţi, din 2019 încoace, din CE Oltenia. Drept dovadă, mesagerii lui de la Gorj mulţumesc lui Dumnezeu că nu a fost PSD la conducerea CEO, pentru că era compania în faliment. Dacă aş fi la fel de lipsit de umanitate şi de scrupule, aş spune că este bine că nu am fost noi, pentru că ar fi trebuit să dăm explicaţii pentru morţii din ultimii doi ani. Anii în care CEO a fost sub tutela PNL şi sub conducerea lui Virgil Popescu. Noi am fi dat, cu siguranţă, explicaţii! Am fi fost măcelăriţi în spaţiul public, huliţi şi înjuraţi de sute de oameni aduşi cu autocarele la proteste”, a transmis Cosmin Popescu.

Și Mihai Weber, deputat PSD, a cerut demisii și a acuzat numiri politice în cadrul conducerii companiei.

„Demisia este un act de onoare și un exemplu de urmat de către toți care se fac vinovați de ceea ce se întâmplă în activitatea minieră din cadrul Complexului Energetic Oltenia, de la cei care conduc Ministerul Energiei, până la ultimul angajat al companiei care are putere de decizie, numit doar pe criterii politice de PNL”, a precizat deputatul PSD.

Ambele mesaje ale social-democraților au fost repostate pe pagina oficială de Facebook a PSD.

Ionuț Stroe: Nu au ce căuta siglele de partid aici

La rândul său, Ionuț Stroe, purtătorul de cuvânt al Partidului Național Liberal, a acuzat, într-o intervenție la Digi24, că se încearcă dirijarea politică a scandalului.

„Primul gest de onoare ar trebui să-l aibă cei de la CE Oltenia, care se știu cu musca pe căciulă, și care încearcă să dirijeze politic acest scandal. Premierul Ciucă a cerut o analiză foarte clară și la obiect. Nu au ce căuta siglele de partid aici. Chiar dacă directorul acela e de la PSD și îl are naș pe președintele Consiliului Județean. Împărțirea asta pe partide a vinei mi se pare o încercare de a arunca o perdea de fum asupra unei tragedii, care trebuie să se limpezească și să aflăm cine a greșit acolo”, a precizat purtătorul de cuvânt al liberalilor.

Foto: Inquam Photos / George Calin

Comentarii