Saturday, April 20, 2024
Jurnalism corect


Șase posturi TV din R. Moldova au fost suspendate în urma unor noi măsuri de protecție a spațiului informațional

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 30 octombrie 2023 Etichete: , ,

Premierul Republicii Moldova, Dorin Recean, a comunicat că CSE a hotărât suspendarea licențelor pentru șase posturi de televiziune. Membrii Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) au votat în favoarea cererii directorului Serviciului de Informații și Securitate (SIS) privind suspendarea licențelor pentru mai multe posturi de televiziune.

„În ultimele săptămâni, aceste amenințări au crescut în intensitate. Rusia, prin intermediul grupărilor criminale organizate, vrea să influențeze alegerile locale din 5 noiembrie și să submineze procesul democratic”, a transmis Recean.

Potrivit agora.md, șeful guvernului a afirmat că, la cererea Serviciului de Informații și Securitate (SIS), Consiliul Suprem pentru Emisiuni (CSE) a luat decizia de a suspenda licențele pentru cele șase posturi de televiziune. Premierul argumentează că aceste televiziuni „susțin interese străine”.

„Aceste televiziuni sunt subordonate grupărilor criminale Plahotniuc și Șor, care și-au unit eforturile pentru a destabiliza țara. Avem dovezi că aceste posturi urmăresc un interes din afara Republicii Moldova, în scop destabilizator. Noi nu vom permite acest lucru și vom acționa de fiecare dată prompt și hotărât în interesul cetățenilor”, a declarat premierul Dorin Recean.

La data de 30 octombrie, directorul SIS, Alexandru Musteață, a anunțat măsuri pentru asigurarea securității informaționale a Republicii Moldova în contextul atacurilor hibride. El a propus Consiliului Suprem pentru Emisiuni (CSE) suspendarea licențelor pentru șase posturi de televiziune, printre care se numără Orizont TV, ICTV, Prime TV, Publika TV, Canal 2 și Canal 3. De asemenea, peste 20 de pagini web, considerate a fi gestionate direct de Federația Rusă, au fost blocate, iar lista acestor portaluri a fost publicată de SIS.

De asemenea, sursa menționează că, la data de 24 octombrie, SIS a emis un ordin pentru blocarea a 22 de portaluri informative, la cererea serviciului, acestea fiind acuzate că promovează alterarea conținutului informațiilor provenite de la autoritățile publice dintr-un stat aflat în conflict militar și recunoscut ca stat agresor. Aceste măsuri au fost luate în contextul stării de urgență aprobată prin Hotărârea Parlamentului nr. 41/2022

Pe data de 16 decembrie 2022, Comisia pentru Situații Excepționale a hotărât că șase stații de televiziune din Republica Moldova vor fi lipsite de dreptul de a emite. Acestea includ Primul în Moldova, RTR Moldova, Accent TV, NTV Moldova, TV6 și Orhei TV.

FOTO: Inquam Photos / Adel Al-Haddad

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW