Saturday, May 25, 2024
Jurnalism corect


Televiziunea lui Pandele încasează aproape 200.000 euro de la Departamentul pentru Românii de Pretutindeni 

By Vîrban Robert , in Politic Stirile zilei , at 1 septembrie 2023

Departamentul pentru Românii de Pretutindeni a aprobat un grant în valoare de 900.000 lei firmei prin care Consiliul Local Voluntari administrează televiziunea Metropola TV. 

Înființată în anul 2020 cu ceva mai mult de o lună înainte de alegerile locale, Metropola TV a reprezentat la început o simplă tribună de la care primarul orașului Voluntari, Florentin Pandele, își transmitea mesajele către electorat, dar și unde îi erau lăudate realizările. Tot în platoul acestei televiziuni și-a făcut loc în câteva rânduri și soția edilului, Gabriela Firea, pe atunci primar al municipiului București.

Printre elogiile aduse soților Firea-Pandele așa-zișii jurnaliști ai postului își făceau timp și pentru atacuri asupra adversarilor politici ai acestora. Ulterior, după încheierea alegerilor, postul și-a extins aria de subiecte, fiind canalizat inclusiv pe pandemia de coronavirus și războiul din Ucraina. Ambele teme au fost abordate în stil conspiraționist, antioccidental.

În acest moment propaganda rusă este la ea acasă pe postul lui Florentin Pandele, unde și-a găsit loc pentru a realiza o emisiune inclusiv Robert Turcescu, jurnalistul care a recunoscut public că este ofițer acoperit al Direcției Generale de Informații a Apărării.

Bani de la Departamentul pentru Românii de Pretutindeni

În ciuda acestor lucruri, pe 22 august 2023, Metropola TV a reușit să obțină de la Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, instituție aflată în subordinea Guvernului, o finanțarea de 900.000 lei, cu 400.000 lei mai mult decât plafonul anunțat.

Cu toate acestea, într-un răspuns trimis Europei Libere, publicația care a adus cazul în atenție, DRP a precizat că Metropola TV a solicitat înscrierea pentru sesiunile de finanțare de la categoria „Spiritualitate și tradiții” unde plafonul maximal era de 2 milioane de lei.

Conform aceleași surse, emisiunea „Ora românilor de pretutindeni” este deja în grila televiziunii din data de 2 aprilie. În schimb, „Noi, românii” cealaltă emisiune finanțată de DRP, nu apare încă oficial în lista de programe a Metropola TV. Aceasta va fi prezentată de Mircea Radu.

Potrivit Pagina de Media, Metropola TV s-a situat în luna aprilie pe locul 76 în topul audiențelor TV din România, având o medie zilnică de 2.000 de urmăritori și o cotă de piață de 0,1%.

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW