Sunday, May 19, 2024
Jurnalism corect


Salvați Copiii: Numărul părinţilor care afirmă că fiul/fiica lor a fost victimă a abuzului sexual a crescut de 6 ori în ultimul deceniu

By Ana Teșcan , in Stirile zilei , at 19 februarie 2024

Aproximativ 3% dintre părinţi afirmă că, în ultimul an, copilul lor a fost victimă a abuzului sexual, iar 2,9% dintre adolescenţi au declarat că au fost obligaţi să întreţină relaţii sexuale împotriva voinţei lor, se arată într-un studiu realizat începând cu anul 2021 de Organizația Salvații Copiii România. În majoritatea cazurilor, victime ale abuzului sexual sunt fetele.

„Studiul naţional lansat de Salvaţi Copiii România în anul 2021 arată că aproximativ 3% dintre părinţi afirmă că, în ultimul an, copilul lor a fost victimă a abuzului sexual, în aproape două treimi dintre cazuri agresorul fiind o persoană necunoscută, iar 2,9% dintre adolescenţi au declarat că au fost obligaţi să întreţină relaţii sexuale împotriva voinţei lor, situaţie care confirmă nivelul acut de subraportare a abuzurilor sexuale comise asupra copiilor. Prin comparaţie cu rezultatele studiului similar din 2013, se remarcă o creştere semnificativă a procentului părinţilor care recunosc incidenţa abuzului sexual asupra copilului lor (de la 0,5% la 3,2%)”, se arată într-un comunicat dat publicităţii luni, 19 februarie, de Salvaţi Copiii România.

Conform statisticilor prezentate de organizaţie, în cazurile de abuz sexual vorbim preponderant de fete: astfel, dintre cele 1.192  de cazuri, 1.062 au fost abuz sexual asupra fetelor.

„Identificarea celor cu înclinaţii către abuz sexual sau cu posibilitatea de recidivă se poate face prin solicitarea din partea angajatorului a unui certificat de integritate comportamentală, eliberat de Poliţie. (…) Personalul care lucrează cu copii şi în preajma acestora, care nu e capabil să respecte şi să protejeze drepturile şi integritatea acestora, poate fi depistat de timpuriu dacă se constată anumite aspecte care ar putea provoca un abuz, cum ar fi: boli psihice, comentarii negative la adresa copilului, lipsa ataşamentului faţă de copil, violenţa fizică, etc.”, se arată în comunicatul Salvaţi Copiii.

Amintim că un instructor de înot de la CS Dinamo în vârstă de 20 de ani a fost arestat preventiv miercuri, 14 februarie, pentru 30 de zile, după ce ar fi violat o fetiță de 7 ani.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii