Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Salariile profesorilor din preuniversitar ar putea fi majorate. Leafa unui debutant ar urma să crească de la 1985 lei la 2715 lei

By Ana Teșcan , in Politic Stirile zilei , at 13 aprilie 2022

Toate salariile profesorilor din mediul preuniversitar ar urma să crească de la 1 septembrie, a anunțat miercuri, 13 aprilie, senatorul Ștefan Pălărie (USR), după ce a depus o inițiativă în acest sens în Parlament. Este vorba despre o creștere cu 25% din salariul minim a tuturor salariilor de bază pentru personalul din învățământul preuniversitar. Salariul unui debutant ar urma să crească de la 1985 lei la 2715 lei.

Inițiativa legislativă aparține grupului USR pentru Educație. Membrii formațiunii au declarat că au inițiat revizuirea grilei salariale pentru îvățământul preuniversitar pentru a încuraja încadrarea tinerilor ca profesori în sistemul de învățământ românesc și pentru a crea, în țara noastră, o societate în care educația este performantă.

„Trebuie să regândim statutul profesorului român și să îi oferim respectul și aprecierea de care are nevoie”, a menționat Ștefan Pălărie, într-o conferință de presă susținută la Parlament.

Potrivit senatorului USR, 10% dintre profesorii din România au între 50-60 de ani și doar 6% au vârsta curpinsă între 18-30 de ani.

„Măririle sunt propuse astfel încât niciun dascăl debutant să nu se afle sub coșul minim, deci să își poată acoperi cheltuielile de bază și să poată trăi minimal decent”, a explicat, la rândul său, senatorul Irineu Darău.

În prezent, un profesor debutant câștigă 1.985 de lei net, adică puțin peste 70% din valoarea coșului minim de consum.

„Nu poți să te aștepți la entuziasm sau la oameni competenți, care să vină spre catedră, fără o motivație de bază”, a mai menționat Ștefan Pălărie, în legătură cu reformele și schimbările propuse pentru anul școlar 2022-2023: o nouă structură de an școlar, un nou sistem de evaluare, o nouă lege a educației, investiții și reforme prin PNRR în valoare de 3,6 miliarde euro.

Silvia Dinică, senator USR, a subliniat faptul că țara noastră se află pe ultimele trei locuri în Europa la investițiile în educație. România cheltuie doar 3,6% din PIB pentru educație, sub media europeană de 4,7%.

„Avem nevoie să creștem alocarea din PIB pentru educație, avem nevoie să creștem salariile personalului din sistemul de educație și, bineînțeles, să investim în unitățile de învățământ și să adaptăm programele educaționale la cerințele actuale”, a continuat Silvia Dinică.

Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW