Republica Moldova: Rusofilii strâng rândurile înainte de turul 2 al alegerilor prezidențiale. Primarul municipiului Chișinău, prietenul lui Ciolacu, s-a întâlnit cu Stoianoglo
Primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban, s-a întâlnit joi cu candidatul partidei pro-ruse la alegerile prezidențiale din Republica Moldova, Alexandr Stoianoglo.
Duminică, 3 noiembrie, în Republica Moldova va avea loc turul al doilea al alegerilor prezidențiale, în care președinta Maia Sandu se va confrunta cu Alexandr Stoianoglo. Scrutinul este practic decisiv pentru soarta basarabenilor, în condițiile în care Federația Rusă încearcă prin aproape să mențină Republica Moldova captivă în zona sa de influență. Conform celor mai recente informații publicate de autoritățile de la Chișinău, Moscova a pompat în ultimele două luni nu mai puțin de 40 milioane de dolari pentru cumpărarea alegătorilor, iar rezultatele s-au văzut. Referendumul pentru modificarea Constituției, în sensul aderării la UE, a fost adoptat cu doar 50,38% din voturile exprimate, asta deșit sondajele de opinie și estimările realizate înaintea plebiscitului dădeau tabăra pro-UE chiar și la peste 60%.
Amicul lui Ciolacu, la braț cu Stoianoglo
Rezultatele taberei pro-UE au fost sub așteptări și la alegerile prezidențiale, unde Maia Sandu a obținut în primul tur doar 42,49%. Prin urmare, au devenit extrem de importante poziționările celorlalți actori politici, chiar și cei care nu au participat la alegerile prezidențiale. Unul dintre aceștia este fără doar și poate primarul municipiului Chișinău. Ion Ceban s-a întâlnit joi cu candidatul partidei pro-ruse, Alexandr Stoianoglo. El a și publicat o fotografie în urma întrevederii.
„Astăzi, la inițiativa candidatului la funcția de președinte al Republicii Moldova, Alexandr Stoianoglo, am avut o întrevedere și discuții. Rămân în continuare ferm în dezvoltarea Chișinăului și al Republicii Moldova pe calea sa spre integrarea europeană. (…) Totodată, am vorbit despre acel control inițiat din partea organelor de stat asupra primarilor localităților și fabricarea de dosare de integritate care sunt vădit politice. Suntem deschiși pentru discuții și cu candidatul la funcția de președinte, Maia Sandu și o invităm, la fel, la Primăria Chișinău pentru a discuta. Congresul Autorităților Locale din Moldova”, a transmis Ion Ceban, într-o postare pe Facebook.
Ion Ceban a obținut, la finele anului trecut, un nou mandat de primar al municipiului Chișinău. Acest lucru a fost posibil după ce a încercat să se reprofileze, la nivel de imagine într-un politician de centru și chiar proeuropean, mai ales după declanșarea agresiunii de către Federația Rusă împotriva Ucrainei. La acest lucru au contribuit și zecile de întâlniri cu oficiali din România, de la care a reușit să obțină finanțări pentru anumite proiecte.
Printre aceștia se numără și Petre Emanoil Neagu, președintele CJ Buzău, un apropiat de-ai premierului Ciolacu, care i-a acordat ajutoare financiare în valoare totală de 500.000 de euro. De altfel, așa cum Mainnews.ro a relatat, Ceban a fost primit de cel puțin trei ori de către premierul Marcel Ciolacu. Pe lângă beneficiile materiale, Ceban se folosește de aceste legături mai ales pentru a scăpa de eticheta de politician pro-rus, astfel încă să poată atrage votanți și din bazinul pro-european.
Ion Ceban, omul rușilor la Chișinău
Față de anii anteriori când mizau doar pe politicieni cu discurs radical pro-rus, anti-românesc și anti-european, acum rușii și-au mai rafinat metodele, în condițiile în care Federația Rusă și-a pierdut din forța de atracție. Pe lângă comuniști, regrupați în Partidul Socialiștilor al lui Igor Dodon, Moscova contează pe politicieni populiști, cum sunt cei din gruparea oligarhului fugar Ilan Șor, dar și pe politicieni cu discurs de centru sau chiar pro-european. În această ultimă categorie intră Ion Ceban și Irina Vlah, fost bașcan al Găgăuziei. Ambii sunt comuniști la bază, însă în ultimii ani și-au recalibrat discursul pentru a se adapta noilor realități.
O repoziționare tactică, fără doar și poate. În 2014, Ceban a militat de la Comrat în favoarea unui referendum ilegal pentru aderarea la Uniunea Eurasiatică, iar în 2020, a fost ales primar al municipiului Chișinău cu sprijinul unor agenți ai serviciilor speciale ruse, potrivit unei investigații publicate de RISE Moldova. Chiar și după declanșarea războiului asupra Ucrainei, el a refuzat să condamne public Federația Rusă și a alimentat propaganda împotriva refugiaților ucraineni.
Potrivit unui document privind sancțiunile aplicate de SUA pentru 21 de persoane și entități din Republica Moldova, MAN ar fi primit finanțări inclusiv din Federația Rusă. Conform oficialilor americani, o echipă condusă de Iuri Gudilin, tehnolog politic rus și fost ofițer FSB, i-a oferit sprijin partidului înființat de Ceban. În urmă cu doi ani, Rise Project a publicat un scurt videoclip realizat în anul 2019, în seara turului doi al alegerilor pentru Primăria Chișinău, în care fostul ofițer FSB apare în sediul de campanie al lui Ceban.
Comentarii