Rusia avertizează Japonia să nu furnizeze sisteme de apărare antiaeriană Patriot către Ucraina
O iniţiativă a Japoniei de a furniza sisteme de apărare antiaeriană Patriot Ucrainei ar avea „consecinţe grave” pentru legăturile dintre Rusia şi Japonia, a declarat miercuri purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, relatează Reuters.
Din momentul în care Rusia a trimis zeci de mii de soldați în Ucraina în februarie 2022, relațiile deja tensionate dintre Moscova și Tokyo au cunoscut o rapidă deteriorare. Japonia s-a alăturat aliaților săi occidentali în impunerea unor sancțiuni economice radicale împotriva Rusiei. Într-un eveniment deosebit, săptămâna trecută, Japonia a anunțat că se pregătește să livreze rachete de apărare antiaeriană Patriot către Statele Unite. Acest demers survine în urma unei revizuiri a politicilor privind exportul de arme, reprezentând prima schimbare semnificativă a restricțiilor de export impuse de Tokyo în ultimii nouă ani.
Deși noile reguli de export japoneze continuă să interzică expedierea de arme către țări aflate în conflict, livrarea sistemelor Patriot către SUA ar putea, în mod indirect, sprijini Ucraina în confruntarea sa cu Rusia, oferind Statelor Unite o capacitate suplimentară de a furniza sprijin militar către Kiev.
„Partea japoneză pierde controlul asupra armelor, cu care Washingtonul poate face acum ce vrea”, a declarat Zaharova în cadrul unui briefing săptămânal. „Nu poate fi exclus ca, în cadrul unei scheme deja testate, rachetele Patriot să ajungă în Ucraina”, a adăugat purtătoare de cuvânt a MAE rus.
O astfel de situație ar fi „interpretată ca acțiuni ostile fără echivoc împotriva Rusiei și ar avea consecințe serioase pentru Japonia în cadrul relațiilor bilaterale”, a subliniat ea. La începutul acestei luni, atât Japonia, cât și Coreea de Sud au desfășurat avioane pentru a supraveghea zborurile comune ale bombardierelor și avioanelor de luptă chineze și rusești în proximitatea teritoriilor lor.
Rusia și Japonia nu au reușit să încheie un tratat care să oficializeze încheierea ostilităților din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, din cauza unei dispute teritoriale îndelungate legate de un lanț de insule din Pacific, cunoscut în Japonia sub denumirea de Teritoriile de Nord și în Rusia sub numele de Kurilele de Sud. Încă înainte de izbucnirea conflictului din Ucraina, Tokyo exprima preocupări cu privire la intensificarea activităților militare rusești pe aceste insule, care fuseseră confiscate de Uniunea Sovietică de la Japonia la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial.
foto: Pixabay
Comentarii