Thursday, November 30, 2023
Jurnalism corect


Cancelarul Germaniei: România trebuie să obțină în acest an statutul de membru Schengen

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 3 aprilie 2023 Etichete: , , ,

România trebuie să obțină în acest an statutul de membru deplin al Spațiului Schengen, a transmis luni, 3 aprilie, cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, la finalul întrevederii avute cu președintele Klaus Iohannis.

Germania susține România în procesul de aderare la Spațiul Schengen, început cu aproape 12 ani, însă după cum s-a putut observa în decembrie anul trecut, acest lucru nu este suficient. Austria își exprimă în continuarea rezervele în privința accederii României și Bulgariei, în vreme ce Olanda se opune doar intrării Bulgariei, țară cu care însă suntem tratați la pachet.

Olaf Scholz: România trebuie să obțină în acest an statutul de membru Schengen

În cadrul vizitei pe care o efectuează luni, 3 aprilie, în România, cancelarul german, Olaf Scholz, un susținător al extinderii Spațiului Schengen, transmis că România ar trebui să primească statutul de membru Schengen în acest an, având în vedere că îndeplinește toate condițiile.

„Avem multe puncte în comun în ceea ce privește politica externă și de securitate. (…) Vom sprijini Ucraina atât timp cât va fi nevoie. (…) Unitatea în cadrul UE rămâne decisivă. Asta înseamnă și ca România să obțină în acest an statutul de membru deplin al Spațiului Schengen. Țara dumneavoastră a depus mari eforturi în acest sens. Trebuie să onorăm acest lucru. L-am asigurat încă o dată pe președintele Iohannis de susținerea mea. Sper ca aderarea să aibă loc în acest an. Voi discuta la Bruxelles pentru ca România să fie primită în Schengen. România îndeplinit toate condițiile”, a declarat Olaf Scholz, la finalul întrevederii cu Klaus Iohannis.

Proiect pilot la granița cu Serbia

De cealaltă parte, Iohannis încă speră că va reuși să-l convingă pe cancelarul Austriei, Karl Nehammer, să dea undă verde accederii României în Schengen. Șeful statului a anunțat un proiect pilot, care ar urma să se desfășoare la granița României cu Serbia, pentru gestionarea migranților ilegal.

„România a solicitat parte a Spațiului Schengen încă de acum 12 ani și a îndeplinit toate condițiile. Acest lucru nu a fost posibil fiind că au existat rețineri, în special, legate de statul de drept. Acel MCV a dat de gândit. Anul trecut MCV a fost ridicat. Acest lucru a dat românilor speranța să fie dat un vot pozitiv, însă nu s-a întâmplat așa. A fost aprobat un proiect pilot care a fost agreat cu Comisia Europeană. Se va desfășura la granița României cu Serbia și da dovedi cum se poate manageria mai eficient procesul de identificare returnare a migranților ilegal”, a declarat Klaus Iohannis.

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW