Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Rusia avertizează Europa cu prețuri mai mari pentru gaze dacă Ucraina nu extinde acordul de tranzit

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 29 august 2024 Etichete: , , ,

Rusia a avertizat miercuri că prețurile pentru consumatorii europeni ar putea crește semnificativ dacă Ucraina nu va accepta prelungirea acordului de tranzit al gazului rusesc, care expiră pe 31 decembrie, informează Reuters, citat de News.ro.

În ciuda cererilor Rusiei, Ucraina a reafirmat că nu intenționează să semneze un nou acord de tranzit, având în vedere conflictul militar în curs. Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a declarat că, dacă Ucraina nu va extinde acordul, Rusia ar putea explora alternative, cum ar fi noul hub de gaze planificat în Turcia.

„Există alte rute, dar, desigur, astfel de decizii ale părţii ucrainene vor provoca daune grave intereselor consumatorilor europeni, cei care încă doresc să cumpere gaz rusesc mai garantat, mai accesibil”, a spus Peskov.

Peskov a subliniat că Europa ar putea fi nevoită să plătească mai mult pentru gazul importat din alte surse, inclusiv din Statele Unite sub formă de gaz natural lichefiat. Majoritatea țărilor care primesc gaz rusesc prin Ucraina se pregătesc pentru posibila întrerupere a livrărilor la finalul acestui an, având în vedere refuzul Ucrainei de a reînnoi acordul.

În plus, Gazprom ar putea redirecționa o parte din livrări prin alte trasee, cum ar fi TurkStream, care trece prin Bulgaria, Serbia sau Ungaria, dar aceste rute au o capacitate limitată. Uniunea Europeană și Ucraina au cerut și Azerbaidjanului să ajute la negocierea unui nou acord de tranzit cu Rusia.

foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii