Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Rusia acuză SUA și NATO că nu au luat în considerare principalele garanții de securitate cerute de Moscova

By Matthew Garvey , in Stirile zilei , at 27 ianuarie 2022

Federația Rusă a transmis joi, 27 ianuarie, că, deși Statele Unite ale Americii nu au luat în considerare principalele garanții de securitate cerute de Moscova, există un interes în continuarea dialogului între cele două superputeri globale, pentru evitarea unui conflict în Estul Europei, relatează Reuters

Purtătorul de cuvânt al administrației de la Kremlin, Dmitry Peskov, a precizat că Federația Rusă va analiza răspunsul formal dat de NATO și SUA la garanțiile de securitate cerute de Moscova, fără să se grăbească cu concluziile.

Nu putem spune că punctele noastre de vedere au fost luate în considerare și nici că există o deschidere ca îngrijorările noastre să fie luate în considerare”, a spus Dmitry Peskov.

Numai că oficialii Federației Ruse au precizat că nu resping din start răspunsurile NATO și SUA, menționând că încă există șanse ca situația de la granița cu Ucraina să fie rezolvată pe cale diplomatică.

Același mesaj a fost dat și de ministrul rus de Externe, Sergei Lavrov, care a precizat că există speranța unui dialog serios între Rusia și SUA, bazat pe cerințele secundare ale Moscovei, nu pe cele pe care rușii le consideră fundamentale, legate, în special, de extinderea NATO în Ucraina.

În timpul unei vizite în Danemarca, ministrul ucrainean de Externe, Dmytro Kuleba, a precizat că, în opinia lui, rușii nu vor abandona calea diplomatică, cel puțin pentru următoarele două săptămâni, întrucât a fost stabilită o nouă întâlnire între reprezentanți ai diplomației Federației Ruse, ai UE și ai Ucrainei, ce va avea loc la Berlin la începutul lunii februarie.

Știm că planurile pentru o eventuală operațiune militară (n.r. condusă de Federația Rusă în Ucraina) sunt ținute la sertar, nu e o opțiune care să primeze”, a precizat ministrul ucrainean de Externe.

NATO și SUA au trimis miercuri, 26 ianuarie, răspunsul în scris la cererile de securitate ale Moscovei. 

Cerem încă o dată Rusiei să detensioneze imediat situația. NATO crede cu tărie că tensiunile și dezacordurile trebuie rezolvate prin dialog și diplomație”, a declarat Jens Stoltenberg, secretarul general al Alianței Nord-Atlantice, într-o conferință de presă, citat de National Post.

Deși conținutul scrisorii nu a fost făcut public, NATO și SUA au anunțat în mai multe rânduri că nu vor accepta condițiile cerute de Rusia.

Sursă foto: CNN

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *