Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Rusia a aprobat oficial tratatul de cooperare militară cu Coreea de Nord

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 24 octombrie 2024 Etichete: , ,

Duma de Stat, camera inferioară a Parlamentului rus, a aprobat joi ratificarea unui acord de cooperare militară între Rusia și Coreea de Nord.

Decizia vine într-un context tensionat, în care țările occidentale susțin că Phenianul ar putea trimite trupe în sprijinul Moscovei în conflictul din Ucraina, potrivit Reuters, citat de Agerpres.

Acordul de apărare a fost semnat de președintele rus Vladimir Putin și liderul nord-coreean Kim Jong Un în timpul vizitei lui Putin la Phenian, desfășurată în luna iunie.

De la începutul războiului din Ucraina, relațiile dintre Rusia și Coreea de Nord s-au intensificat, în timp ce Coreea de Sud și Ucraina au afirmat că se fac pregătiri pentru desfășurarea trupelor nord-coreene în sprijinul forțelor ruse.

Statele Unite dispun de informații care sugerează că forțele nord-coreene ar fi desfășurate în Rusia pentru pregătiri militare, dar rămâne incert dacă acestea vor lua parte activă la conflictul din Ucraina. Conform datelor, ar fi vorba despre cel puțin 3.000 de militari nord-coreeni.

Declarațiile au fost făcute de John Kirby, consilierul pentru comunicații pe probleme de securitate națională al Casei Albe, în cadrul unui briefing susținut miercuri, 23 octombrie. Kirby a precizat că „între începutul și mijlocul lunii octombrie, Coreea de Nord a trimis cel puțin 3.000 de soldați în regiunea de est a Rusiei”.

foto: Pixabay

Comentarii