Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


CTP îl face praf pe Mircea Geoană: „Cea mai mare realizare a lui este pila atomică pe care a reușit s-o aibă ca să fie numit nr. 2 în NATO”

By Vîrban Robert , in Politic Stirile zilei , at 3 octombrie 2024

Ziaristul Cristian Tudor Popescu a publicat miercuri un text pe pagina sa de Facebook în care îi face o caracterizare candidatului la președinție, Mircea Geoană.

„Unii ar putea să creadă că un Mircea Geoană președinte, după ce a fost secretar general-adjunct al NATO, înseamnă o garanție de securitate pentru România. Subsemnatul, nu.
Legăturile cu oameni ai Kremlinului pe care iese la iveală că le are un apropiat al său, liberalul Rareș Mănescu, nu mă miră. E un prilej să îmi amintesc câte unele.
Nu știm nici astăzi de ce s-a dus de două ori Geoană, în secret și pe persoană fizică, la Moscova, în 2009. Nu știm cu cine și ce a discutat acolo. La curent era însă șeful său de campanie electorală de atunci, C. Gușă, huiduitor al NATO și UE, dughinist, putinist feroce.
Funcția la NATO a lui Geoană (obținută în mandatul „pretenarului” lui Putin, D.J. Trump!…) nu mă liniștește în legătură cu orientarea lui politică – care poate bascula pe loc.
Într-o telegramă a Ambasadei SUA la București din 2009, raportorul spune despre Geoană: „Mare experiență în politica externă, dar puțină substanță”. Englezii de la MI-6 îl califică drept „wobbly” – instabil, nu demn de încredere. Și cum să nu fie așa, când faptul că a fost propulsat rachetă în ministerul de Externe de regimul rusofonului Ion Iliescu nu l-a împiedicat să cocheteze cu PNȚCD, să-l felicite printre primii pe Emil Constantinescu pentru victoria la prezidențiale și să-i aducă mulțumiri „că a scăpat țara de cancerul Iliescu”. Pentru ca după revenirea PSD la putere, să facă din nou sluj pe lângă Ion Iliescu și Adrian Năstase.
Cea mai mare realizare a lui Geoană este pila atomică pe care a reușit s-o aibă ca să fie numit nr. 2 în NATO, în vreme ce organizația cunoștea cu siguranță aceste bube în cap ale „Prostănacului” lui Iliescu, precum și despre interlopii, infractorii internaționali, mafioții cu care s-a lipit de-a lungul timpului fostul șef PSD.”, a scris Cristian Tudor Popescu, pe pagina sa de Facebook.

Omul lui Geoană, afaceri alături de un rus cu dublă identitate

Fostul primar al Sectorului 6, Rareș Mănescu, coordonator al campaniei lui Mircea Geoană pentru alegerile prezidențiale, este partener de afaceri cu un propagandist rus care a fost în Crimeea de cel puțin 10 ori după anexarea ilegală din 2014, dezvăluie o investigație de presă internațională, din care face parte și Context.ro.

În timp ce făcea parte din echipa de campanie a lui Mircea Geoană, arată sursa citată, fostul liberal Rareș Mănescu a înregistrat în Ilfov o companie alături de un om de afaceri rus. Numele partenerului de afaceri al lui Mănescu este Aleksei Kozlov, specialist în acvacultură și autodeclarat fanatic al pescuitului. Kozlov are și o identitate secretă, cu ajutorul căreia a făcut propagandă pentru Federația Rusă.

Kozlov a folosit aliasul Alex Krepchinsky, un blogger care, după invazia din 2014, publica materiale pro-rusești. Cu acest ID, Kozlov a postat în 2017 o poză cu Putin, cu următorul comentariu: „Omul nu a pierdut nici o luptă în viața lui. E comandantul suprem al țării împotriva căreia s-a pornit un război”.

Potrivit sursei citate, cu aproape un deceniu înainte de a intra în afaceri cu Mănescu, Kozlov era ocupat să posteze propagandă în estul Ucrainei. Și-a creat un alias online pe care l-a botezat Krepchinsky, cu ajutorul căruia a încercat să recruteze activiști ucraineni pentru Rusia. Le oferea bani în schimbul colectării de informații personale despre alți cetățeni ucraineni. A devenit interesant pentru presa rusă pentru că ar fi ajutat persoane să fugă din Ucraina în Rusia. Susține că cei pe care i-a ajutat au fost atacați de așa-numiții „naziști”.

Într-una dintre fotografii, arată sursa citată, Krepchinskiy apare alături de Oleg Efimov, un veteran al unității ruse Omon-Berkut, care a participat la anexarea Crimeei în 2014. Registrele de zbor obținute de reporteri confirmă, de asemenea, că Kozlov a mers în Crimeea de mai mult de 10 ori între 2015 și 2020.

Hodorkovski: „Este șocant ca NATO să treacă cu vederea astfel de lucruri”

Disidentul Mihail Hodorkovski, unul dintre cei mai importanți contestatari ai lui Vladimir Putin, a avertizat miercuri, în urma dezvăluirilor de presă care îl vizează pe Mircea Geoană, asupra legăturilor candidatului independent la președinție cu Federația Rusă.

„Este de-a dreptul șocant ca NATO să treacă cu vederea astfel de lucruri atunci când numește oameni în funcții atât de înalte. Alegătorii români ar trebui să aibă în vedere acest lucru atunci când vor vota luna viitoare”, a comentat Hodorkovski, care a făcut și o sinteză a dezvăluirilor.

Decorat la Ambasada Rusiei

Legăturile lui Geoană cu Federația Rusă merg însă mult mai departe. În anul 2004, atunci în ocupa funcția de ministru al afacerilor externe, a fost decorat cu medalia aniversara „Sankt Petersburg – 300 de ani” la sediul Ambasadei Rusei la București.

În anul 2009, înainte de alegerile pentru președinția României, conform dezvăluirilor Wikileaks publicate de HotNews.ro, Mircea Geoană a efectuat două vizite secrete la Moscova cu avionul mogulului Sorin Ovidiu Vântu.

Sursa foto: Inquam Photos / Bogdan Buda

Comentarii