Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Românii pot împrumuta statul prin titluri Tezaur la dobânzi record de 9,15% pe an

By Ana Teșcan , in Stirile zilei , at 31 octombrie 2022 Etichete: ,

Românii pot investi, începând de marți, 1 noiembrie, în titluri de stat Tezaur la dobânzi record de până la 9,15%, a anunțat Ministerul Finanțelor printr-un comunicat de presă. Dobânzile din această emisiune au crescut cu 1,05% față de cele din emisiunea lunii octombrie.

Titlurile de stat Tezaur din emisiunea noiembrie 2022 au:

  • Maturitate 1 an, rata anuală a dobânzii de 8,70%;
  • Maturitate 2 ani, rata anuală a dobânzii de 9,15%.

Valoarea minimă a unei investiții este de 1 leu și sunt în formă dematerializată.

Titlurile de stat Tezaur pot fi cumpărate exclusiv de persoane fizice, din orice sucursală a Trezoreriei Statului până pe 25 octombrie sau din sucursalele Poștei Române, până pe 24 noiembrie în mediul urban sau 23 în mediul rural.

Mai mult, acestea se pot cumpăra și online, până pe 24 noiembrie, de către persoanele fizice care sunt înregistrate în Spațiul Privat Virtual (SPV). Puteți consula aici procesul de cumpărare online.

Toate veniturile obținute în urma investirii în titlurile de stat Tezaur sunt neimpozitabile.

Investitorii au posibilitatea anulării subscrierilor deja efectuate doar în perioada de subscriere, prin depunerea unei cereri, adică finalul perioadei de subscriere.

Ministerul de stat emite lunar titluri de stat sub forma certificatelor de trezorerie și a obligațiunilor de stat în scopul finanțării deficitului bugetar și refinanțării datoriei publice. În emisiunea octombrie 2022 dobânzile anuale au fost de 7,75% pentru investițiile cu maturitate de 1 ani și de 8,10% pentru cele cu maturitate de 2 ani.

Aceste emisiuni reprezintă o alternativă de economisire avantajoasă pentru români, având în vedere că suma investită și veniturile provenind din dobânzi sunt garantate integral de stat, iar sumele câștigate nu sunt impozitate.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii