Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Românii, mai îngrijorați de creșterea prețurilor la alimente și facturi decât de un război în Ucraina – sondaj CURS

By Diochetanu Andreea , in Stirile zilei , at 31 ianuarie 2022

Românii sunt mai îngrijorați de creșterea prețurilor la alimente și facturile la energie electrică decât de un eventual război în Ucraina, arată un sondaj realizat de Centrul de Sociologie Urbană și Regională (CURS) și dat publicității luni, 31 ianuarie.

În topul grijilor în rândul cetățenilor se numără:

  • creșterea prețurilor la alimente, opțiune alaeasă de 73% dintre respondenți
  • creșterea prețurilor la electricitate – 64%
  • creșterea prețurilor la gaze – 58%
  • un război în regiune – 53%
  • tulpina Omicron – 49%
  • situația politică – 34%

Aceste griji se reflectă și în așteptările cetățenilor de la guvern. Chestionați care ar trebui să fie cele mai importante obiective ale noului guvern, care ar trebui rezolvate cu prioritate, românii au ales creșteree pensiilor, salariilor și alocațiilor -31%-, opțiunea fiind pe același loc cu – prețurile (inclusiv energie, prețul facturilor), răspuns ales tot de 31% dintre respondenți.

Abia pe locul trei este combaterea pandemiei – cu 14%, iar pe locul 4 situația internațională/prevenirea unui război, răspuns ales de 8% dintre subiecți.

De altfel, părerea românilor este împărțită în ce privește posibiltiatea unui conflict în regiune. La întrebarea „Credeți că în următoarele săptămâni va începe un război între Rusia și Ucraina?”, 43% dintre cetățeni au răspuns „mai degrabă da”, iar 46% „mai degrabă nu”.

Sondajul a fost realizat pe un eșantion de 1003 respondenţi, votanţi în vârstă de 18 ani şi peste, în perioada 22 – 29 ianuarie 2022, prin metoda CATI. Marja maximă de eroare la nivelul întregului eșantion: +/-3,1%, la un nivel de încredere de 95%.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *