Românii din zonele afectate de incendiile din Grecia, evacuați. Codul roșu de caniculă se menține
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în Republica Elenă că autorităţile locale menţin prognozele privind codul roşu de caniculă (25-27 iulie 2023), respectiv pericolul major de producere a incendiilor de vegetaţie (gradele 4 şi 5, pe o scară de la 1 la 5).
Românii din zonele afectate de incendiile din Grecia au fost evacuați în siguranță, a transmis Ministerul Economiei și Turismului, marți, 25 iulie. Potrivit sursei citate, până în acest moment de către autorităţile elene, românii aflaţi în zonele afectate de incendii au fost evacuaţi în condiţii de siguranţă, fără a fi necesară acordarea de asistenţă medicală. Agenţiile de turism locale, care au comercializat pachetele de servicii turistice, şi-au îndeplinit obligația de relocare şi/sau repatriere a persoanelor aflate în proximitatea incendiilor de vegetaţie. În continuare, decidenţii Greciei iau toate măsurile necesare pentru protejarea tuturor turiştilor aflaţi în vacanţă, pe teritoriul ţării lor.
Starea de alertă în Grecia, pe regiuni. Unde se înregistrează cel mai mare risc de incendii
Potrivit MAE, în următoarele regiuni din Grecia se înregistrează cel mai mare risc de incendii:
– Stare de alertă (categoria de risc 5, nivel extrem de incendiu) pentru Regiunea Creta (judeţele Rethymno,Heraklion şi Lashiti), Marea Egee de Sud (Insula Rhodos);
– Risc de incendiu foarte ridicat (categoria de risc 4) pentru Regiunea Attica, Regiunea Greciei Centrale, Regiunea Marea Egee de Nord (Insulele Samos, Ikaria), Regiunea Egee de Sud (Insulele Karpathos, Kalymnos, Kos), Regiunea Thessalia (Larissa, Magnisia), Insula Creta (Chania), Peninsula Peloponez, Insulele Ionice, Vestul Greciei.
. Pentru ziua de 26 iulie 2023:
– Stare de alertă (categoria de risc 5, nivel extrem de incendiu) pentru Regiunea Attica, Grecia Centrală (Beotia, Evia, Fthiotida, Fokida), Peninsula Peloponez (Argolida, zona Corint), Grecia de Vest) regiunea Achaia, regiunea Thessalia, (Larissa, Magnisia), Macedonia Centrală (Salonic);
– Risc de incendiu foarte ridicat (categoria de risc 4) pentru Insula Creta, Peninsula Pelopones (Arcadia, Lakonia, Messinia), arhipelagul Insulelor Ionice, Grecia de Vest (Aitoloakarnania, Ilia), Regiunea Thessalia (Karditsa, Trikala), Macedonia Centrală (Pieria, Imathia, Pella, Kilkis, Serres, Halkidiki, Muntele Athos).
”Având în vedere faptul că în ultima perioadă de timp, din cauza condiţiilor meteorologice extreme, pe teritoriul Republicii Elene sunt în curs de desfăşurare mai multe incendii de vegetaţie, Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români să se informeze, înainte de începerea călătoriei, în legătură cu situaţia existentă şi să evite deplasarea în zonele în care există focare de incendii în desfăşurare sau un risc iminent de producere a acestora”, a transmis MAE.
Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români care se află într-o zonă în care se manifestă un incendiu să respecte cu stricteţe instrucţiunile autorităţilor locale şi să urmărească în permanenţă sursele oficiale de informare publică.
Ministerul Afacerilor Externe reaminteşte cetăţenilor români că legislaţia elenă interzice şi sancţionează drastic orice activitate în aer liber care poate produce scântei sau foc şi poate genera astfel apariţia unui focar de incendiu.
Cetăţenii români aflaţi în R. Elenă care observă producerea unui incendiu pot anunţa imediat evenimentul la numerele de telefon 112 (număr unic de urgenţă) sau 199 (serviciul de pompieri).
CITEȘTE ȘI: Pompierii români continuă intervențiile în Grecia. Șeful DSU, Raed Arafat: Nu avem răniți
Sursă foto: Al Jazeera
Comentarii