România va primi 1,39 de miliarde de euro prin Planul REPowerEU / În ce domenii vor putea fi investiți
Europarlamentarii români Siegfried Mureșan (PPE-PNL) și Dragoș Pîslaru (Renew – REPER) au anunțat miercuri dimineață, 14 decembrie, că Parlamentul European și Consiliul Uniunii Europene au ajuns la un acord asupra formei finale a Planului REPowerEU, prin care România va primi 1,39 de miliarde de euro pentru investiții în eficiența energetică și îmbunătățirea infrastructurii energetice.
„UE accelerează sfârșitul dependenței de importuri de combustibil fosil din Federația Rusă. Negociatorii Consiliului și ai Parlamentului European au ajuns la un acord temporar privind propunerea REPowerEU, ce își propune să întărească autonomia Uniunii prin diversificarea resurselor energetice și stimularea independenței și securității alimentării cu energie a Uniunii”, se arată într-un comunicat transmis de Consiliul Uniunii Europene.
Europarlamentarii români susțin că Planul REPowerEU va intra în vigoare în februarie 2023, iar toate statele vor primi o prefinanțare de 20% în momentul în care vor fi aprobați pilonii din planurile de redresare.
„Acești bani sunt fonduri noi, în plus față de cele 30 de miliarde de euro pe care țara noastră le primește deja pentru Planul Național de Redresare și Reziliență din Mecanismul European de Redresare și Reziliență”, a subliniat Siegfried Mureșan.
Europarlamentarul liberal a explicat că autoritățile locale și regionale vor fi implicate în elaborarea planurilor, în timp ce Dragoș Pîslaru a menționat că Guvernul va fi obligat să publice sumele primite de companii prin Planul Național de Reziliență și REPowerEU și să ofere informații despre acestea.
„Am obținut sprijin european pentru investiții în energie regenerabilă și eficiență energetică pentru gospodăriile din România și pentru antreprenori care vor ajuta la reducerea facturilor și la trecerea mai ușoară peste iarnă. Este crucial faptul că am reușit să livrăm în timp record o soluție pentru pentru a combate criza energetică și că UE poate ajunge direct la cetățenii săi”, a adăugat Dragoș Pîslaru.
Totodată, o altă prevedere acceptată miercuri este aceea potrivit căreia statele membre vor putea folosi fondurile care nu au fost cheltuite în Exercițiul Financiar Multianual 2014-2020, în special pentru ajutorarea gospodăriilor afectate de creșterile prețurilor din domeniul energetic.
Sursă foto: Pixabay
Comentarii