Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

România va plăti 3 miliarde euro pentru achiziția a două submarine Scorpene și 54 de tancuri Abrams

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 18 mai 2023

Comisiile de apărare din Senat și Camera Deputaților au aprobat, în unanimitate, demararea negocierilor de către Ministerul Apărării în vederea achiziției a două submarine Scorpene și 54 de tancuri Abrams. De asemenea, parlamentarii au dat undă verde pentru alte trei programe de înzestrare, care cuprind achiziții de echipamente militare în valoare de aproximativ 525 milioane euro. 

Dezvoltate în comun de francezii de la Naval Group și constructorul naval spaniol Navantia, submarinele Scorpene se pot scufunda în mare până la 300 metri, oferind comandantului mai multă libertate tactică decâtpe submarinele convenționale, potrivit naval-technology.com. Pot transporta 18 torpile și rachete sau 30 de mine. Este echipat cu șase tuburi torpilă cu diametrul de 21 inci, amplasate la prova. Pentru două submarine România ar urma să achite 2 miliarde euro.

1 miliard euro pentru 54 de tancuri Abrams

Senatorii și deputații din comisiile de apărare au aprobat și achiziția a 54 de tancuri Abrams și alte 12 blindate pentru misiuni complementare, costul total al programului ridicându-se la 1 miliarde euro.

Intrate în dotarea Armatei SUA începând cu anul 1980, tancurile Abrams sunt produse de gigantul General Dynamics. Cea mai recentă versiune a sa este M1A2, dezvoltată din 1992. Cântărește aproximativ 62 tone, fiind unul dintre cele mai grele tancuri din lume și poate atinge până la 66,8 km/h.

Pe lângă Armata SUA, mai au în dotare tancuri Abrams forțele din Australia, Egipt, Iraq, Kuveit, Polonia, Arabia Saudită, Maroc și Taiwan. De asemenea, 31 de tancuri Abrams urmează să fie transferate Ucrainei.

Alte două programe, aprobate în comisii

Asta nu este tot. Comisiile de apărare au aprobat și programele de înzestrare „Vânătorul de mine” și „Modernizare de nave purtătoare de rachete”, în valoare totală de aproximativ 525 milioane euro.

Primul, estimat la 150 milioane euro, presupuse achiziția a două platforme navale din clasa Sandown, în uz, modernizate într-un șantier naval din Marea Britanie, sisteme autonome de cercetare și încărcăturile de distrugere aferente sistemului de luptă contra minelor la bordul navelor și suportul logistic.

Celălalt presupune încheierea unui acord de tip „guvern la guvern” în vederea instalării sistemului de lansare a rachetelor anti-navă de tip NSM (câte două lansatoare a patru rachete/navă), achiziția a 48 de rachete anti-navă de tip NSM, instalarea sistemului de management al luptei (CMS) și instalarea sistemului radar de supraveghere 3D cu IFF MOD 5 integrat. Valoarea estimată este de circa 375 milioane euro.

Pentru aprobarea acestor achiziții este nevoie de vot final în plenul Parlamentului.

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW