Stirile zilei

România va atrage 12 miliarde de euro din bani europeni în acest an

Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Guvernului, a declarat vineri, 16 septembrie, că prima tranșă de bani din PNRR va intra în țară în 2-3 săptămâni. El a detaliat, totodată, pe ce vor fi cheltuiți banii. În total, România va atrage 12 miliarde de euro din bani europeni în acest an.

„După cum a fost anunțat oficial încă de ieri de către Comisia Europeană, România a primit aprobarea pentru prima tranșă din Programul Național de Redresare și Reziliență în valoare de 2,6 miliarde euro, care se adaugă la cele 3,79 de miliarde de euro pe care țara noastră le-a primit ca prefinanțare în cadrul acestui program.

Aș vrea să vă spun că cele 2,6 miliarde de euro vor intra în țara noastră, (…) potrivit estimărilor ministerului de resort, în două-trei săptămâni”, a anunțat Cărbunaru, după ședința de guvern de vineri.

Unde vor fi cheltuiți banii

Reprezentantul Executivului a detaliat și pe ce vor fi cheltuite sumele de bani:

„Aș vrea să vă dau câteva detalii legate de ce se întâmplă cu aceste sume. După cum știți deja, pentru autostrada A7 sunt deja trei sectoare contractate. Valoarea totală a acestor lucrări este de 1,5 miliarde de euro la care se adaugă valul renovării (Componenta 5 din PNRR – n.red.), contracte lansate deja de către Ministerul Dezvoltării.

De asemenea, contracte pentru modernizare a peste 100 de creșe, digitalizarea la nivel universităților din România, alte 4.000 de contracte de finanțare pentru școli, astfel încât să se atingă obiectivul de reducere a riscului de abandon școlar, proiecte de generare gestionate de Ministerul Energiei, dar și de producere de hidrogen la același minister.

Totodată, din acești bani vor fi finanțate și lucrările de la calea ferată Caransebeș Timișoara Arad”, a adăugat Cărbunaru.

Autostrada A7  are finanțarea asigurată

Acesta a ținut să sublinieze că Autostrada A7  are finanțarea asigurată, odată cu această primă tranță de bani din PNRR.

„Pentru autostrada A7, după cum știți sunt 319 km pentru distanța Ploiești-Pașcani. Valoarea totală este de 4 miliarde de euro pentru realizarea acestui autostrăzi.

Sumele care sunt folosite în acest sens din prefinanțarea pe care România deja a primit-o – amintesc 3,79 de miliarde de euro – vor fi suplimentate cu banii care voi intra din prima tranșă din PNRR – cei 2,6 miliarde de euro -, astfel încât, odată cu intrarea în România a acestor bani, practic întreaga finanțare necesară pentru realizarea autostrăzii A7 Ploiești Pașcani este asigurată”, a dat acesta asigurări.

Aproape 12 milioane de euro

Cărbunaru a mai declarat că prefinanțarea din PNRR, prima tranșă din plan, dar și restul banilor din fonduri europene vorface ca, până la sfârșitul anului, să intre în România 12 miliarde de euro.

„Aș vrea să adaug faptul că prin aceste sume – cele 3,79 de miliarde din prefinanțare, la care se adaugă cele 2,6 miliarde din prima tranșă și dacă adăugăm și cele 3,8 miliarde de euro pe care România le-a atras din fonduri europene aferente perioadei 2014-2021, ajungem la 10 miliarde de euro, bani europeni (…) care intră în România în această perioadă.

Estimările la nivelul ministerului de resort sunt că vom depăși sau cel puțin ne vom apropia de 12 miliarde de euro până la finalul acestui an”, a precizat acesta.

Cărbunar a avansat și cifrele de anul trecut, pentru a face o comparație:

„Spre comparație, anul trecut, potrivit datelor existente la nivelul Ministerului Investițiilor și proiectelor europene, bani din fonduri europene care au fost absorbiți în țara noastră au fost de 3,5 miliarde de euro. Așadar, o triplare estimată a valorii fondurilor europene pe care țara noastră le utilizează în acest an comparativ cu anul trecut”.

CITEȘTE ȘI România va depune în octombrie a doua cerere de plată din PNRR

Context

Comisia Europeană a aprobat joi, 15 septembrie, „o evaluare preliminară pozitivă” a primei cereri de plată înaintată de România în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), în valoare de 2,6 miliarde de euro.

Decizia finală ar urma să fie luată după avizul Comitetului economic și financiar (CEF), ce va fi dat în termen de maximum 4 săptămâni.

„Am vești bune pentru România. S-au înregistrat progrese suficiente în cadrul planului său național de redresare și reziliență, România fiind astfel pregătită să primească o primă tranșă în cadrul NextGenerationEU. Odată ce statele membre vor da undă verde, România va primi 2,6 miliarde EUR ca urmare a progreselor sale bune și rapide în punerea în aplicarea primului set de reforme și investiții din cadrul planului”, a declarat Ursula von der Leyen, citată într-un comunicat transmis de Comisia Europeană.

CITEȘTE ȘI Comisia Europeană a dat undă verde primei cereri de plată a României din PNRR, de 2,6 miliarde de lei

Foto: Pixabay

Articole Recomandate

Back to top button