Stirile zilei

Comisia Europeană a dat undă verde primei cereri de plată a României din PNRR, de 2,6 miliarde de lei

Comisia Europeană a aprobat joi, 15 septembrie, „o evaluare preliminară pozitivă” a primei cereri de plată înaintată de România în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), în valoare de 2,6 miliarde de euro. Decizia finală ar urma să fie luată după avizul Comitetului economic și financiar (CEF), ce va fi dat în termen de maximum 4 săptămâni.

Am vești bune pentru România. S-au înregistrat progrese suficiente în cadrul planului său național de redresare și reziliență, România fiind astfel pregătită să primească o primă tranșă în cadrul NextGenerationEU. Odată ce statele membre vor da undă verde, România va primi 2,6 miliarde EUR ca urmare a progreselor sale bune și rapide în punerea în aplicarea primului set de reforme și investiții din cadrul planului”, a declarat Ursula von der Leyen, citată într-un comunicat transmis de Comisia Europeană.

Comisia Europeană susține că autoritățile române au furnizat „dovezi detaliate și cuprinzătoare” care demonstrează că au fost îndeplinite cele 21 de jaloane intermediare. Detalii aici.

Evaluarea preliminară pozitivă a fost trimisă CEF, ce are 4 săptămâni la dispoziție să emită un aviz. Ulterior, Comisia va adopta decizia finală în funcție de avizul CEF, iar, dacă răspunsul va fi pozitiv, România va primi prima plată, de 2,6 miliarde, din cadrul PNRR.

Astăzi dăm undă verde primei cereri de plată a României în cadrul Mecanismului de redresare și reziliență, după ce am ajuns la concluzia că aceasta a îndeplinit primele 21 de jaloane și ținte ale planului său ambițios.

Printre acestea se numără reforme importante pentru decarbonizarea economiei României, îmbunătățirea funcționării administrației publice și consolidarea rezilienței economice și sociale. România și-a consolidat, de asemenea, sistemele de audit și control, care sunt esențiale pentru a se asigura că fondurile NextGenerationEU oferă beneficii maxime cetățenilor și firmelor”, a spus Paolo Gentiloni, comisarul european pentru economie.

Prima tranșă, de 2,6 miliarde de euro, este formată din 1,8 miliarde de euro sub formă de granturi și 0,8 miliarde de euro sub formă de împrumuturi. Suma totală alocată României prin intermediul PNRR se ridică la 29,8 miliarde de euro.

Pentru implementarea PNRR, România a încasat deja două tranșe de prefinanțare în valoare cumulată de aproximativ 3,79 miliarde euro, în decembrie 2021 și în ianuarie 2022.

CITEȘTE ȘI: Jaloanele PNRR pentru trimestrul III, încă nefinalizate

„Este rezultatul efortului coordonat la nivel guvernamental”

Premierul Nicolae Ciucă susține că decizia Comisei Europene reprezintă „rezultatul efortului coordonat la nivel guvernamental, concretizat în îndeplinirea țintelor și jaloanelor asumate de Guvern pentru ultimul trimestru al anului trecut și transpuse în reforme demarate în mai multe domenii”.

Valorificăm resursele de care România beneficiază prin PNRR și pregătim pentru această toamnă transmiterea celei de a doua cereri de plată, fundamentată pe realizarea a ceea ce ne-am asumat că facem în primele două trimestre ale acestui an, mai exact îndeplinirea a 51 de noi jaloane/ținte”, a transmis premierul.

Oficialul a precizat că au fost deja semnate contracte de finanțare pentru construcția de creșe, renovarea unor obiective sociale importante sau construcția altora noi, performante energetic, pentru realizarea de locuințe destinate tinerilor specialiști din sănătate și învățământ, pentru mobilitate urbană verde și dezvoltarea durabilă a localităților.

Împreună cu resursele alocate prin Politica de Coeziune și prin exercițiile bugetare multianule, fondurile alocate României de Uniunea Europeană reprezintă o resursă cheie pentru dezvoltarea pe termen scurt, mediu şi lung a economiei şi societăţii româneşti”, potrivit sursei citate.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Articole Recomandate

Back to top button