Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


România va achiziționa alte 58 de trenuri electrice

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 16 octombrie 2024

Guvernul a aprobat miercuri nota de fundamentare pentru achiziționarea a 58 de trenuri electrice de parcurs scurt. 

Achiziția va fi împărțită în două loturi. Primul, cu o valoare estimată de 1,88 miliarde de lei, TVA inclus, prevede achiziția a 34 de rame electri ce de scurt parcurs RE-R2 de 160 de locuri. Termenul de livrare este de 3 ani și 5 luni. Acestea ar urma să circule pe liniile:

• Sighișoara – Brașov;
• Craiova – Caracal – Roșiori de Vede;
• Craiova – Drobeta-Turnu Severin;
• Bacău – Focșani;
• Buzău – Brăila – Galați.

Un al doilea lot, cu o valoare estimată de 1,4 miliarde de lei, TVA inclus, prevede achiziția a 24 de rame electrice RE-R3 de 200 de locuri. Termenul de livrare este de 3 ani și 2 luni. Acestea ar urma să circule pe liniile:

• Arad – Deva – Simeria;
• Alba Iulia – Cluj-Napoca;
• Oradea – Huedin.

„Pe lângă creșterea eficienței modului de exploatare, achiziționarea și utilizarea acestor rame electrice vor avea efecte benefice și pentru mediu, prin reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și a emisiilor de zgomot”, a transmis executivul.

Finanțarea proiectului de investiții va fi asigurată din fonduri externe nerambursabile, respectiv Programul Transport 2021-2027.

România vrea alte 143 de rame electrice noi

Proiectul face parte dintr-o inițiativă mai amplă a Autorității pentru Feformă Feroviară, ce presupune achiziția a 143 de rame electrice noi.

Am reuşit să înaintăm cu demararea noului proiect de achiziţie de trenuri electrice de scurt parcurs, în condiţiile în care Guvernul a aprobat recent Ordonanţa de Urgenţă care actualizează cadrul de reglementare al Fondului pentru Modernizare. Colegii mei au finalizat studiul de fezabilitate pentru achiziţia unui nou pachet de trenuri electrice de scurt parcurs – RE-R 2, 3 şi 4 au primit numele de cod. Practic, vorbim de un pachet de 143 de trenuri suplimentare faţă de cele 62 care sunt sub contract începând cu decembrie anul trecut. Din aceste 143 de trenuri, avem deja identificată sursa de finanţare prin fonduri europene, Programul Transport, pentru 58 de trenuri de 160 şi de 200 de locuri. Avem deja discuţii cu colegii noştri care gestionează fondurile europene şi vom aplica pentru atragerea unei noi surse de finanţare pentru o parte din aceste trenuri care încă nu sunt susţinute financiar„, a declarat, preşedintele ARF, Ştefan Roşeanu, în luna iulie, potrivit Agerpres.

Pe lângă acestea, ARF are în derulare contracte pentru achiziția a 119 rame electrice de lung și scurt parcurs (62 de rame electrice de scurt parcurs și 57 de rame electrice de lung parcurs).

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW