Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Secretar de stat în Ministerul de Externe: Tot mai mulți idioți utili alimentează o retorică anti-occidentală

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 30 aprilie 2023

Iulian Fota, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe, a avertizat sâmbătă, 30 aprilie, într-un mesaj publicat pe Facebook, asupra pericolului legat de retorica antioccidentală, propagandă de tot mai mulți „idioți utili”.

Începând din anul 2007 țara noastră a reușit să reducă semnificativ din decalajele care o separau față de cele din vestul Europei, (77% – PIB/capita față de media UE), în principal grație fondurilor europene nerambursabile, investițiilor străine directe și accesului la piața liberă europeană. În paralel, România a beneficiat de cea mai bună umbrelă de securitate posibilă, apartenența la NATO, datorită căreia riscurile de securitate s-au redus semnificativ.

În ciuda beneficiilor evidente pe care România le are prin apartenența la UE și NATO, discursul antioccidental este tot mai prezent, avertizează Iulian Fota, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe.

„Mi-ar fi plăcut să spun că pericolul resatelizarii României față de Moscova este unul trecut. Din păcate scenariul asta nu poate fi exclus. Mai ales acum, când vedem cum tot mai mulți idioți utili alimentează, pe baze false, o tot mai consistentă retorică antioccidentală. Din frustrări personale sau pur și simplu din prostie, aceștia încearcă îndepărtarea României de calea europeană. Astfel, în viitor, o combinație nefericită de situații , interne și externe, ne poate aduce din nou într-un moment nefast, al vasalității, de dată asta față de Rusia. În loc de o mică URSS România ar deveni o mică Rusie. Cu tot ce înseamnă asta azi. Inclusiv un posibil război cu vecinii. Că să ne asigurăm legitimitatea de conducător autoritar și să facem pe plac stăpânului”, a scris Iulian Fota, pe pagina sa de Facebook.

Șoșoacă a depus un proiect de lege prin care vrea ca România să ocupe teritorii din Ucraina

Diana Șoșoacă vrea să ducă propaganda rusă la un nou nivel, unul legislativ. După ce de în ultimii ani a susținut aproape fără întrerupere toate narațiunile false generate de Kremlin, devenind chiar o prezență obișnuită la evenimentele organizate de Ambasada Rusiei la București, senatoarea aleasă pe listele AUR a inițiat un proiect de lege care prevede, nici mai mult nici mai puțin, decât anexarea fostelor teritorii românești aflate acum în componența Ucrainei, dar și denunțarea tratatului de bună vecinătate cu țara de vecină, încheiat în 1997, prin care România recunoaște noile realități teritoriale.

Narațiunea falsă în care teritoriul Ucrainei este dezmembrat și împărțit de statele vecine nu este nouă, fiind promovată de Kremlin pentru a submina sprijinul pentru țara vecină.

În iulie 2022, vicepreședintele Consiliului rus de Securitate, Dmitri Medvedev, a publicat pe contul său de Telegram o hartă care arată Ucraina dezmembrată, teritoriile fiind împărțite de Federația Rusă, Polonia, Ungaria și România.

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii