Monday, May 20, 2024
Jurnalism corect


Cutremur cu magnitudinea de 7,8 produs la mică adâncime în Turcia și Siria / Peste 500 de persoane au murit și alte mii au fost rănite – UPDATE

By news.ro , in Stirile zilei , at 6 februarie 2023 Etichete: , , , , ,

UPDATE Un alt cutremur de 7.4 grade pe Scara Richter a avut loc în jurul orei 12:34 în provincia Ekinozu.

UPDATE Cel puţin 284 de persoane au murit, iar alte 2.300 au fost rănite în Turcia, anunţă vicepreşedintele turc Fuat Oktay, citat de News.ro.

În Siria, cel puţin 237 de persoane au murit, iar alte 639 au fost rănite, potrivit agenţiei oficiale siriene de presă Sana, care citează un oficial de la Ministerul sirian al Sănătăţii. Bilanţul total al morţilor în Turcia şi Siria a crescut la 521.

Știrea inițială

Un cutremur foarte puternic, cu magnitudinea de moment evaluată de USGS la 7,8 s-a produs luni dimineaţă devreme, la adâncimea de 17,9 de kilometri, în partea de sud a Turciei, în provincia Gaziantep, în apropiere de graniţa cu Siria. Bilanţul victimelor a ajuns la peste 180 de morţi, cel puţin 76 de morţi în Turcia şi cel puţin 111 în Siria.

Cel puţin 76 de persoane au murit în Turcia, în şapte provincii, potrivit Agenţiei guvernamentale de gestionarea catastrofelor (AFAD).

Alte cel puţin 111 persoane au murit în Siria, potrivit presei siriene de stat.

Bilanţul răniţilor în ambele ţări este de peste 600 de persoane.

Decesele s-au înregistrat în Kahramanmaraş, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adana, Adıyaman şi Malatya. Sute de oameni au fost răniţi în provinciile Kahramanmaraş, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adana, Adıyaman, Malatya, Osmaniye, Hatay şi Kilis.

AFAD anunţă că au avut loc 42 de replici, cea mai puternică fiind de 6,6.

Numeroase clădiri s-au prăbuşit.

Potrivit CNN, cutremurul de luni este unul dintre cele mai puternice seisme care au lovit Turcia în ultimii 100 de ani. USGS, institutul american pentru geologie, aminteşte de un cutremur cu magnitudinea de 7,8 care a lovit estul Turciei în 1939. Acel seism s-a soldat cu peste 30.000 de morţi.

CLĂDIRI DĂRÂMATE ŞI ÎN SIRIA

Cutremurul a fost resimţit în Cipru, Liban şi mai ales Siria, dar şi în Grecia şi Israel, potrivit The Guardian.

Presa de stat siriană a declarat că un număr mare de clădiri s-au prăbuşit în provincia Alep, în timp ce o sursă din cadrul serviciilor civile din Hama a declarat că mai multe clădiri s-au prăbuşit şi acolo.

„Au căzut tablouri de pe pereţii din casă”, a declarat Samer, un locuitor din Damasc, capitala siriană. „M-am trezit îngrozit. Acum suntem cu toţii îmbrăcaţi şi stăm la uşă”, a povestit sirianul.

Oamenii din Damasc, precum şi din oraşele libaneze Beirut şi Tripoli au fugit în stradă şi s-au urcat în maşini pentru a se îndepărta de clădiri, au declarat martorii.

Potrivit Reuters, Centrul de cercetare pentru geoştiinţe din Germania, GFZ, a evaluat magnitudinea cutremurului la 7,9 şi adâncimea la 10 kilometri.

Autoritatea pentru gestionarea dezastrelor şi situaţiilor de urgenţă din Turcia (AFAD) a estimat magnitudinea seismului la 7,4, iar epicentrul în apropierea oraşului Kahramanmaras din sudul ţării.

S-au înregistrat pagube la clădiri, iar oamenii erau adunaţi pe străzile înzăpezite, potrivit imaginilor difuzate de postul public de televiziune TRT.

Cutremurul a durat aproximativ un minut şi a zguduit ferestre, a declarat un martor pentru Reuters.

Sursă foto: Pixabay

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW